Soud vrátil prostějovský OP z konkurzu k reorganizaci

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 4. 2011 17:56
Přes 550 věřitelů požaduje po Oděvním podniku celkem 2,15 miliardy korun
Pro OP Prostějov pracují místo někdejších 10 tisíc zaměstnanců už jen dvě stovky lidí.
Pro OP Prostějov pracují místo někdejších 10 tisíc zaměstnanců už jen dvě stovky lidí. | Foto: Petr Protivánek

Olomouc - Insolvenční řízení zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku (OP) se vrací na začátek - z konkurzu k reorganizaci.

Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, když zamítl odvolání druhého největšího věřitele OP - společnosti Pyrghos Lefkos - proti rozhodnutí brněnské soudkyně Evy Krčmářové.

Ta koncem loňského roku prohlášení konkurzu na majetek OP zrušila. Podle informací v insolvenčním rejstříku své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun.

Potíže začaly lony v lednu

Někdejší největší tuzemská oděvní firma byla v konkurzu od loňského května. OP do něj poslal brněnský samosoudce Jan Kozák, protože nikdo nepředložil reorganizační plán.

Krčmářová konkurz zrušila z podnětu žaloby největšího věřitele OP, České spořitelny, podle níž bylo insolvenční řízení Kozákovi přiděleno v rozporu se zákonem o soudech a soudcích.

"Vrchní soud dospěl ke stejnému závěru jako soud krajský. V dané věci neměl rozhodovat soudce Kozák, protože nebyl na řadě pro její přidělení, nebyl tudíž dodržen rozvrh práce. Jeho rozhodnutí nelze akceptovat, bylo nezákonné," uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Oděvní podnik ukončil už koncem loňského srpna sériovou výrobu. Poslední funkční částí podniku je výroba na míru. Podle předsedkyně podnikového výboru odborového svazu OP Heleny Vyroubalové v tomto provozu pracuje asi 200 zaměstnanců.

V dobách, kdy OP provozoval kromě mateřského podniku v Prostějově i své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy