Fuksa vyhrál, kritizované tendry Lesů spustí už brzy

Karel Toman
1. 4. 2011 10:45
Zdeněk Valný (AČMD): Státní lesy ovládl systém překupníků jako na ministerstvu obrany
Foto: Jan Langer

Praha - Nové soutěže na těžbu dřeva v Lesích ČR začnou už v dubnu. Proběhnou podle kontroverzního plánu ministra zemědělství Ivana Fuksy (viz box), který dvakrát shodila ze stolu vláda, aby jej potřetí pouze vzala na vědomí.

"Podle našich informací není vyloučeno, že spustí tendry už v pondělí," řekl deníku Aktuálně.cz prezident  Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.

Podle Fuksy ale tak brzo tendry nespustí. "Podle mých informací lesy ještě pracují na podmínkách tendru," napsal redakci v SMS.

Valný: Ve státních lesích vyhrála privátní lobby

Fuksova Dřevěná kniha

Co je Dřevěná kniha?

Koncepce určující, jak budou od roku 2012 vypadat těžební práce v lesích. Velké tendry na těžbu ve státních lesích by podle koncepce měly být od roku 2012 pětileté, dvoukolové a hlavním kritériem v druhém kole má být cena. Vítězové by v novém systému dostali na starosti nejen těžbu, ale také prodej dřeva i pěstební práce.

Kdo proti ní protestuje?

  • Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů
  • Asociace českých nábytkářů
  • Klastr českých nábytkářů
  • Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR
  • Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR
  • Svaz českých a moravských výrobních družstev
  • Hnutí Duha
  • Občanské sdružení Oživení
  • Bedřich Moldan, profesor, bývalý ministr životního prostředí
  • Petr Vacek, herec
  • Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova¨
  • Předseda senátu Milan Štěch
  • Iniciativa Za práva pracovních migrantů a migrantek
  • Iniciativa Ne rasismu!

"Ministr zemědělství Ivan Fuksa obdržel dopis 17 společností zabývajících se lesnickými činnostmi a jejich asociace, které jednoznačně podporují základní koncepční kroky obsažené v Dřevěné knize a vyzývají ministra  k vypsání soutěží nejpozději v průběhu dubna 2011," zdůvodnilo v úterý ministerstvo Fuksovy kroky.

"Ještě v dubnu budou vypsány soutěže v péči o les a těžbu dřeva na období jednoho až pěti let," stojí v tiskové zprávě. Dokumentaci k tendrům ministerstvo připravuje s Transparency International, což má být zárukou jejich průhlednosti.
Podle Valného jde ale naopak o vítězství stejného modelu, jaký vládne na ministerstvu obrany.

Zmíněných sedmnáct společností označil za "překupníky" služeb v lesnictví, kteří tendry vylobbovali.

"Pan ministr opět prokazuje, že se jeho kroky řídí privátními zájmy několika překupníků, kteří nejsou vázáni jakýmikoli závazky státu v oblasti podpory rozvoje venkova, regionální zaměstnanosti a podnikání v lesnicko-dřevařském odvětví ani odpovědností za stav veřejných lesů," tvrdí Valný.

Fuksa čelí široké vlně kritiky

Protěžování prostředníků podle něj časem přinese stejné výsledky jako na ministerstvu obrany. To se přitom snaží prostředníků zbavit, protože se ukázalo, že jsou pro stát drazí.

"Připraví to stát o miliardy korun. A především bude pokračováním řízené likvidace malých a středně velkých zaměstnavatelů," uzavřel prezident sdružení 15 firem s obratem přes 3,5 miliardy korun.

Podle ministra Fuksy ale budou ceny dřeva fér, protože je stanoví trh.

"Rozhodně nebudeme vytvářet systém, který by někomu zajišťoval dřevo za 'lepší' ceny. Vím, že se to nelíbí řadě lidí, kteří z minulého systému profitovali, ale nebudu jim ustupovat," sdělil před časem Aktuálně.cz.

V ostré kritice však není Valný a jeho asociace zdaleka sám. Soutěž podle Dřevěné knihy v poslední době napadl široký proud odborníků, senátorů, lesníků, dřevozpraovatelů a občanských hnutí.

Podle nich jde Dřevěná kniha proti Národnímu lesnickému programu. Ten naopak zaměstnanost na venkově zohledňuje a vláda jej narozdíl od Fuksovy knihy schválila.

Ve státních lesích tak podle kritiků napříště převezmou kontrolu soukromé firmy, což například podle Hnutí Duha a občanského sdružení Oživení  může vést k tunelování Lesů.

Virtuální demonstrace na Netunelujtelesy.cz

Foto: Attila Racek

Jejich výzvu Netunelujtelesy.cz, jejímž spoluautorem je i bývalý ministr životního prostředí, profesor Karlovy univerzity a senátor za TOP 09 Bedřich Moldan, podepsalo k pátku 1. dubna 5258 lidí.

Podle senátorů Milana Štěcha (ČSSD) a Petra Šilara (KDU-ČSL) povedou Fuksovy tendry k propouštění na venkově, hlavně v pohraničí.

Proti Dřevěné knize se postavila i široká platforma lesníků, dřevozpracovatelů a nábytkářů s ročním obratem přes 70 miliard, podle kterých právě ceny diktované mocnými překupníky zničí jejich mezinárodní konkurenceschopnost a doženou některé z nich ke krachu.

Zdražování dřeva a propouštění na pilách už přitom začalo poté, co Lesy ČR vypsaly tendry na letošní rok podle stejného "mustru", s jakým počítá Fuksova Dřevěná kniha.

 

Právě se děje

Další zprávy