Odbory přitlačily i na Škodovku, hrozí zastavení výroby

Radek Pecák Radek Pecák
24. 2. 2011 14:11
Produkce modelu Fabia se zastaví každopádně, kvůli nedostatku dílů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Už i k nátlakovým akcím hodlají přistoupit odboráři v automobilce Škoda. Chtějí tak přimět vedení firmy, aby změnilo svůj přístup k vyjednávání o nové kolektivní smlouvě.

V týdeníku Škodovácký odborář šéf odborů Jaroslav Povšík řekl, že odboráři si rozmýšlejí, zda by nebylo vhodné nepodepsat smlouvu o zavedení nového modelu provozu s více směnami. To by zastavilo některá místa výroby a ovlivnilo chod celého podniku. Výroba by se zastavila například v lisovně.

Firma navíc už nyní ví, že v nejbližší době nevyrobí několik tisíc kusů modelu Škoda Fabia. Na vině není zaměstnanecká revolta, ale nedostatek dílů.

Není to stávka

"Byl by to zákonný postup, nebyla by to stávka, řekl šéf odborářů Jaroslav Povšík pro poslední vydání týdeníku Škodovácký odborář. Odbory rovněž odmítají návrh na růst tarifů o 2,5 procenta, který považují za nízký.

"Odmítáme osmnácti a sedmnácti směnný model, firma však další přidání do tarifu podmiňuje právě přistoupením na směnné modely," uvedl Povšík. Chtějí proto automobilce předložit vlastní návrh směn, který by zajistil výrobu v požadované kapacitě a plánování. "Musíme najít jiný způsob, jak vozy vyrobit, jinak by to samozřejmě udělala jiná lokalita," stanovil taktiku Povšík.

Jaké chtějí mzdy, odboráři tají

Odboráři zatím nesdělili svůj požadavek na růzd tarifů, který stanovila mimořádná podniková rada. Každopádně však trvají na tom, že 2,5 procenta je příliš málo, je to totiž těsně nad hranicí inflace.

K nátlakovým akcím je podle Povšíka nutno přistoupit kvůli tomu, že jednání u stolu k ničemu nevedou. "U vyjednávacího stolu se dokážeme dostat jen k určité hranici. Firma přitom nemá vůli zvýšit hodnotu tarifu, hovoří o zvýšení v řádech desetin procenta," dodal Povšík.

Firma se k vyjednávání s odboráři vyjadřuje velice opatrně. Mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler agentuře ČTK řekl, že jednání o nové kolektivní smlouvě jsou konstruktivní a firma chce najít s odboráři kompromisní řešení. "Zároveň chceme splnit cíle růstové strategie, která je zárukou dlouhodobé perspektivy značky Škoda," řekl mluvčí.

Pozitivněji se naopak podle odborářů vyvíjí jednání o příplatcích a některých bonusech. Firma podle odborářů zatím přistoupila na zvýšení příplatku za noční práci, nucený takt, práci v odpolední směně, ztíženém pracovním prostředí a nestandardních podmínkách. Strany se rovněž shodly na zvýšení příspěvku na penzijní připojištění.

Polská brzda pro fabie

Současná smlouva mezi odbory a vedením společnosti platí do konce března. V loňském roce se obě strany dohodly na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta.

Průměrná mzda tarifních zaměstnanců ve Škodovce byla loni podle odborářů 32.000 korun, průměrný dělnický plat činil 28.200 korun.

Ať jednání dopadnou jakkoli, v dalších týdnech se na čtyři dny zastaví výroby modelu Škoda Fabia.

Polský dodavatel totiž není schopen dodat potřebné množství dílů.

Poprvé se výroba zastaví už v pondělí a pak půjde o tři pátky v březnu (4., 11. a 18). Zaměstnancům odpadne celkem osm směn a kvůli odstávce se nevyrobí zhruba 3200 fabií.

 

Právě se děje

Další zprávy