Každý osmý Slovák nemá práci. Je to šestiletý rekord

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 2. 2011 13:15
Počet lidí, kteří mohou ihned nastoupit do práce, se blíží číslu 350 000
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Bratislava - Nejvyšší úrovně za posledních šest let dosáhla letos v lednu míra nezaměstnanosti na Slovensku. Je nyní 12,98 procenta. Horší výsledky země zaznamenala naposledy v únoru 2005.

V loňském prosinci bylo bez práce 12,46 procenta Slováků. Oznámilo to Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Počet lidí, kteří mohli ihned nastoupit do práce, se v prvním měsíci roku zvýšil na o více než 11 tisíc na 346 196.

Tradičně nejvyšší podíl lidí bez práce (33,84 procenta) měla v lednu z okresů Rimavská Sobota. Naopak nejmenší míru nezaměstnanosti dlouhodobě vykazuje Bratislava.

Nezaměstnanost na Slovensku už patří k nejvyšším v Evropské unii. Podle odborníků jde o dopad světové hospodářské krize. Ještě v roce 2008 se nezaměstnanost byla pod hranicí osmi procent, loni už vyskočila nad 12 procent.

Očekává se další propouštění

Vedle propouštění v soukromé sféře se pod stoupající počet lidí bez práce podepsalo také snižování počtu úředníků kvůli úsporným opatřením vlády. Očekává se přitom další propouštění. Například v příštích měsících řady nezaměstnaných rozšíří mimo jiné stovky pracovníků tří státem kontrolovaných železničních společností, jež se potýkají se špatným hospodařením.

Odlišné údaje o nezaměstnanosti na Slovensku přináší statistický úřad, který při jejím zjišťování používá výběrové šetření. Ve třetím čtvrtletí minulého roku se podle metodiky úřadu míra nezaměstnanosti snížila na 14,1 procenta, ve druhém čtvrtletí činila 14,4 procenta.

V České republice míra nezaměstnanosti v lednu podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí stoupla proti předchozímu měsíci o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta. Analytici odhadovali vyšší nárůst, nezaměstnaných bude podle nich v nejbližší době dále přibývat.

 

Právě se děje

Další zprávy