Stovky šéfů mění své smlouvy, aby nepřišli o důchod

Ekonomika Ekonomika
17. 2. 2011 11:40
Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu spustilo lavinu změn ve firmách.
Jednatel a ředitel v jedné osobě? Bude ho to stát důchodové roky a nemocenskou. Ilustrační foto.
Jednatel a ředitel v jedné osobě? Bude ho to stát důchodové roky a nemocenskou. Ilustrační foto. | Foto: Profimédia

Praha - Jednatel a ředitel firmy v jedné osobě? Podle nedávného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu to není možné. Těm, kterých by se takový souběh funkcí týkal, podle něj hrozí, že přijdou o nemocenské či důchody a firmám by mohla být doměřena daň.

Jak informoval server iHned, české firmy proto začaly hromadně měnit smlouvy svých šéfů. "Spustila se lavina. Záležitost, která byla dlouho bagatelizována, se nyní stala nejžhavějším tématem společností," potvrdil serveru Jan Spáčil, advokát z Ambruz & Dark.

Jedním ze způsobů, jak se souběhu vyhnout je podle iHned změna smlouvy ze zaměstnanecké na smlouvu o výkonu funkce. Situací se ve čtvrtek na popud Svazu průmyslu a dopravy zabývá i tripartita na schůzce s vládou.

Podle expertů je ale zapotřebí upravit zákony. "Zákonodárci by měli upravit zákony tak, aby byl souběh funkcí možný a šéfové firem byli z hlediska sociálního zabezpečení zrovnoprávněni s ostatními zaměstnanci," reagoval Waldemar Válek z firmy RIM - CZ.

Podle mluvčího ministerstva financí se situací zabývají právníci i daňová správa.

Situace, kdy člen některého statutárního orgánu firmy je zároveň jejím manažerem, je v českých firmách velmi běžná. Problém se tak nejspíš týká desetitisíců firem. V případě souběhu funkcí nemají šéfové nárok na nemocenskou a odpracovaná doba se jim nezapočítává do odpracovaných let při výpočtu důchodu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy