Žádné oživení. Šéfové stavebních firem čekají černý rok

Karel Toman
16. 2. 2011 15:00
Stavebnictví propadne čtvrtým rokem po sobě, ukazuje nová odborná analýza.
Polední pauza na R55.
Polední pauza na R55. | Foto: Karel Toman

Praha - České stavbaře čeká další krizový rok. Zatímco vloni touto dobou spoléhali, že rok 2011 už přinese stabilizaci a mírný růst, dnes jsou všechny naděje pryč.

Končí totiž i ty poslední akce s podporou veřejných peněz, které jim úbytek zakázek aspoň trochu "zahojil" - zateplování domů z programu "Zelená úsporám" a stavby solárních elektráren.

Stavební sektor tak má nakročeno k čtvrtému hlubokému meziročnímu propadu v řadě. Místy dokonce hlubšímu než vloni. Stavebnictví, které v minulosti rostlo hlavně z veřejných zakázek státu, tak zůstává nejvýraznějším ostrovem krize v jinak oživující české ekonomice.

Stavební výroba poklesla o 16 %

"Podle aktuálních predikcí ředitelů firem by měl pokles stavebnictví v tomto roce dosáhnout 5,5 procenta," píše se v pravidelné kvartální analýze sektoru společnosti CEEC Research. "Pesimistický výhled prezentují především velké stavební společnosti, očekávají pokles až 8 procent, tj. více než v roce 2010," dodává zpráva.

"Letošní rok bude s největší pravděpodobností ještě mnohem těžší než ten loňský," obává se prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. "Signalizoval to již v průběhu roku propad uzavřených zakázek veřejných i privátních," upřesnil.

Podívejte se, jak omezení staveb dálnic postihuje živnostníky

"V roce 2011 bude pokles pokračovat, zejména z důvodu omezení financování veřejných zakázek," potvrdil vrchní ředitel Českého statistického úřadu Josef Vlášek.

Špatné vyhlídky pro letošní rok potvrzují i čerstvá čísla stavebního sektoru. "Stavební výroba v prosinci meziročně opět klesla, tentokrát o výrazných 14,6 % (ve stálých cenách)," uvádí ČSÚ. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní dosáhla propad dokonce 15,7 procenta.

Naděje se odkládají o rok

Ještě vloni koncem ledna přitom vkládali ředitelé stavebních firem do letošního roku mírné naděje.

"Mírné zlepšení by mohlo nastat až v roce 2011," komentoval 28. ledna 2010 výsledky průzkumu mezi šéfy stavebních firem Andreas Höfinghoff odpovědný v české pobočce mezinárodní auditorské společnosti KPMG za stavebnictví.

"Stabilizace a velice mírný růst se očekává nejdříve od roku 2012," potvrdily výsledky čerstvého průzkumu CEEC roční odklad veškerých nadějí na oživení. Ani to se ale napřesrok nemusí splnit.

Podívejte se, jak omezení staveb dopadá na živitele rodin

"Roku 2012 budou dobíhat poslední peníze z EU," vysvětlil místopředseda představenstva stavební společnosti CGM Czech Martin Kouřil, odkud by měly do staveb přijít větší veřejné peníze. "Otázkou je, zda obce budou mít na spoluúčast a budou nakonec projekty realizovat," dodal .

Poprvé poklesl počet nových stavebních zakázek o dramatických 11,5 procenta v druhém čtvrtletí 2007 a od té doby se podle dat ČSÚ nezastavil. Stavební výroba v roce 2010 meziročně poklesla reálně o 7,8 %, proti letům 2007 a 2008 shodně o 8,7 %.

 

Právě se děje

Další zprávy