Apple se přiznal, iPhony a iPady vyráběly také děti

Tomáš Fránek
15. 2. 2011 13:25
Ze 127 kontrolovaných podniků byly závažné nedostatky zjištěny u 37 továren
Foto: Reuters

Brno - Je to pořádná kaňka na pověsti společnosti Apple - jeho oblíbené iPhony nebo iPady vyráběly v čínských továrnách i děti.

V některých z podniků, kde se pro Apple chystaly součástky, pak lidé pracovali ve velmi špatných podmínkách. Apple nyní slibuje, že se bude zlepšení podmínek pro své zaměstnance věnovat. S továrnou, kde pracovaly děti, už ukončil spolupráci.

Apple začal pracovní podmínky v továrnách v Číně prověřovat po několika sebevraždách u největšího smluvního světového výrobce mobilních telefonů na světě firmy Foxconn. Ve firmě spáchalo sebevraždu dvanáct dělníků, dalších pět se o ni pokusilo.

Děti už nechceme

V čerstvě zveřejněné zprávě popisující pracovní podmínky u svých dodavatelů, kterou Apple zveřejnil na webu, firma potvrdila, že ze 127 kontrolovaných podniků byly závažné nedostatky zjištěny ve 37 továrnách. V deseti továrnách pracovalo na devadesát jedna dětí, přitom v jednom podniku to bylo 42 dětí.

"Spolupráce s touto továrnou byla ukončena. Ostatní mají nařízeno přísně kontrolovat věk zaměstnanců," uvedla společnost Apple.

V další továrně kontroloři Apple zjistili, že jsou dělníci vystaveni působení jedovatého n-hexanu. "Společnost byla poučena, že nemá používat závadný materiál," uvedli zástupci Apple.

Aktivisté nevládního sdružení Sacom z Hongkongu už dříve zjistili, že dělníci, kteří se v polovině roku 2009 při výrobě iPhonů otrávili jedovatým n-hexanem, mají stále vážné zdravotní problémy.

"Apple se od té doby k události nijak nevyjádřil, ani neprovedl nápravná opatření v rámci svého kodexu chování. K otravám došlo rovněž v jedné z dalších továren, která vyrábí pro Apple loga - Yun Heng Metal, Electrical and Mechanical Company," uvedlo na konci loňského roku nevládní sdružení.

Zlepšete podmínky pro dělníky

Největší pozornost věnoval při kontrole Apple situaci ve společnosti Foxconn, kam přijel i provozní šéf Applu Tim Cook. Apple doporučuje, aby se Foxconn věnovala vylepšení sociální péče o mladé zaměstnance.

Společnost Foxconn vyrábí elektroniku pro značky jako Nokia, Motorola, Sony, Apple, Dell či Hewlett-Packard. V Číně firma zaměstnává na 800 tisíc lidí.

Společnost Apple vytvořila v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk šest miliard dolarů (asi 109 miliard korun), což je meziroční nárůst o 78 procent.

Tržby se zvýšily o 71 procent na 26,7 miliardy USD (asi 485 miliard korun) a k jejich růstu hodně přispěl prodej tabletů iPad a telefonů iPhone.

 

Právě se děje

Další zprávy