Najít práci je problém, na jedno místo připadá 18 lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 2. 2011 9:30
Nezaměstnanost se zvýšila na 9,7 procenta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Ostře sledovaná hranice deseti procent je opět nadohled. Míra nezaměstnanosti se podle Ministerstva práce a sociálních věcí v Česku v lednu zvýšila o 0,1 procentního bodu a dosáhla na 9,7 procenta.

O práci se na úřadech ucházelo 571 863 lidí, tedy o 10 312 více než v prosinci. Podporu v nezaměstnanosti však dostávala pouze třetina lidí bez práce vedených v evidenci úřadů.

Odborníci očekávali rychlejší tempo růstu, a nárůst nezaměstnanosti až na 9,8 procenta. Za důvod jen mírného zvýšení nezaměstnanosti označují přísnější pravidla vyplácení podpory v nezaměstnanosti, která začala platit od letošního ledna. Řada čerstvě nezaměstnaných si proto úřady práce pospíšila už v prosinci.

"Lednový nárůst počtu nezaměstnaných tlumil fakt, že v prosinci došlo k určitému přesunu nárůstu nezaměstnanosti v čase právě z ledna do prosince. Velká část lidí se totiž přihlásila na úřady práce koncem roku, kvůli změnám ve výpočtu výplaty dávek v nezaměstnanosti. Od nového roku platí jiné podmínky, na kterých by zkrátka tratili," shrnul analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Volných míst je stále málo

Údaje o volných pracovních místech, která úřady evidují, naznačují, že hledání práce zatím stále není nijak jednoduché. I když od prosince se počet nabízených míst zvýšil o 590, stále je o 164 míst nižší než v lednu loňského roku.

Úřady nabízely lidem bez práce celkem 31 393 volných míst, což představuje 18,2 uchazeče na jedno nabízené místo. V některých oblastech Česka je ale situace ještě podstatně horší. Nejvíce lidí na jednu nabízenou pozici připadá na Děčínsku (62,1 uchazeče), Jesenicku (56,1 uchazeče) a Třebíčsku (53,9 uchazeče).

Překročíme 10 procent?

Leden bývá v rytmu pracovního trhu měsícem s nejvyšší nezaměstnaností v roce. Obvyklé chladné počasí znemožňuje venkovní sezónní práce, s koncem roku řadě lidí vypršely smlouvy na dobu určitou a firmy s koncem roku upravují stavy zaměstnanců, což mnohé stojí místo. Únor pak bývá ve znamení stagnace míry nezaměstnanosti, od března se situace začíná zlepšovat.

Jak to ale bude letos se odborníci neshodou. "V dalších měsících se pravděpodobně nepřevalíme přes magickou hranici 10 procent. Nad touto úrovní jsme byli naposledy v dubnu 2004, ale sezónnost ukazuje, že jak v únoru, tak v březnu se křivka nezaměstnanosti stáčí opět dolů," sází na dosavadní trendy Tomáš Volf.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank ale obvyklému vývoji na pracovním trhu letos příliš nevěří. "Během následujících dvou měsíců očekáváme růst míry nezaměstnanosti, a to zejména vlivem snižování početních stavů zaměstnanců ve veřejném sektoru a pokračujícího útlumu ve stavebnictví. Hranice 10 procent míry registrované nezaměstnanosti bude zřejmě letos překonána," předpověděl Pavel Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy