Tuzemský průmysl stále roste dvojciferným tempem

Radek Pecák Radek Pecák
7. 2. 2011 9:18
Nejvíce nových zakázek získaly na konci roku slévárny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - Také těsně před koncem minulého roku průmyslové podniky v Česku dokázaly udržet přibližně stejně vysoké tempo jaké nasadily v listopadu.

Jak informoval Český statistický úřad, průmyslová produkce v prosinci 2010 meziročně vzrostla o 12,7 %. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů však vzrostla jen o 10,0 %. Prosinec 2010 měl totiž ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o pracovní den více.

V porovnání s listopadovými čísly jsou ta prosincová mírně horší. Konkrétně při porovnání obou měsíců klesla o 0,9 %.

Výroba aut a strojů roste v desítkách procent

Průmysl tradičně táhne vzhůru výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Ta rostla o 32,5 %, dále pak výroba strojů a zařízení. Také ta se zvýšila o více než pětinu (o 21,5 %), stejně jako výroba elektrických zařízení (+ 21,1 %).

Naopak mírně klesal farmaceutický průmysl a potravinářství.

Ekonomové čekali mírně lepší výsledky. "Je to méně než jsme očekávali. "Z hlediska zakázkové náplně průmyslu však situace nadále vypadá optimisticky, neboť hodnota nových zakázek meziročně vzrostla," vyjádřil se například hlavní ekonom Raiffeseinbank Pavel Mertlík.

Zahraničí touží po českých výrobcích

To potvrzují i čísla statistického úřadu: "Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 11,5 %, z toho zakázek ze zahraničí o 14,0 %.

Nejvíce práce bude mít slévárenství (růst zakázek o 48,4 %), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (růst o 20,4 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 18,5 %).

Podniky však současné zvýšení produkce zvládají i bez navyšování počtu pracovníků. Průměrný evidenční počet zaměstnanců (bez agenturních pracovníků) v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se totiž v prosinci 2010 dokonce meziročně snížil o 0,5 %.

Naopak průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v prosinci 2010 meziročně vzrostla o 1,1 % a činila 27 257 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy