Průzkum: Zvýšit plat chce letos 71% lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 2. 2011 10:58
Třetina zaměstnanců nejdřív zváží, co pro firmu udělali, pak požádají o přidání
"Šéfe, podívejte, jak jsem užitečný," chystá se argumentovat třetina zaměstnanců.
"Šéfe, podívejte, jak jsem užitečný," chystá se argumentovat třetina zaměstnanců. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Krize je za námi, platy můžou zase růst, myslí si drtivá většina zaměstnaných Čechů.

Podle průzkumu portálu OnlinePráce se chystá o zvýšení platu letos pořádat 71 procent zaměstnanců, zbylých 29 procent to neplánuje.

Velká část lidí si však netroufne jen tak přijít ke svému šéfovi a bez obalu jej požádat o zvýšení mzdy. Plná třetina dotázaných nejprve zváží, jaký konkrétní přínos představuje pro svého zaměstnavatele, například v podílu růstu zisku či zajišťování nových zakázek, a teprve s konkrétními argumenty se vydá o přidání žádat.

Bez ohledu na konkrétní důkazy bude o zvýšení platu žádat 38 procent lidí.

Podle odborníků na pracovní trh se lidé ani letos nemohou těšit na to, že by některá firma zvyšovala platy plošně. S příchodem ekonomické krize řada z nich provázala platy zaměstnanců s výsledky firmy.

"Očekáváme, že firmy budou pokračovat v trendu motivace klíčových zaměstnanců bonusy vázanými na pracovní výkon a jeho dopad na ekonomické výsledky firmy. Pravděpodobnost individuálního zvýšení platu je vyšší u těch zaměstnanců, kteří jsou pro společnost klíčoví a jejichž nahrazení novým, stejně kvalitním člověkem by společnost stálo mnoho úsilí, času a nákladů," uvedla Lea Kozáková ze zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce.

 

Právě se děje

Další zprávy