Podpora klesla a dostalo ji méně lidí. Stát ušetřil.

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
2. 2. 2011 16:39
Nezaměstnaných sice přibylo, ale podporu dostalo méně lidí, klesla i její výše
Na úřadech přibylo dlouhodobě nezaměstnaných, kteří nemají na podporu nárok.
Na úřadech přibylo dlouhodobě nezaměstnaných, kteří nemají na podporu nárok. | Foto: Jan Langer

Praha - O necelé dvě miliardy korun méně než v krizovém roce 2009 vyplatil loni stát na podpoře v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost přitom o jedno procento vzrostla. Informovalo o tom Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Lidé bez práce dostali loni od státu vyplaceno 13,35 miliardy korun, přestože na konci roku jich bylo o 25 tisíc víc než o rok dřív. Důvody jsou dva a jeden je pro nezaměstnané nepříjemnější než druhý.

Tím prvním je stále rostoucí počet těch, kdo spadají do kategorie dlouhodobě nezaměstnaných, kteří už na podporu od státu nemají nárok. O podporu přicházejí lidé podle svého věku po pěti až jedenácti měsících od registrace na úřadu práce. Podporu tak dostávalo o 27 tisíc lidí méně než v roce 2009. A zkušenost z pracovního trhu říká, že právě ti, kdo nemají práci dlouhodobě, ji také hůře shánějí.

Druhým důvodem menší sumy vyplacené loni na podporách, je snížení dávek ve srovnání s rokem 2009 - u průměrných 5854 korun v roce 2009 na 5401 korun loni.

Od počátku letošního ledna se podmínky pro podpory v nezaměstnanosti mění. Zatímco loni na ni měli nezaměstnaní nárok okamžitě po nahlášení na úřadu práce, letos dostanou podporu až poté, co vyčerpají odstupné. Když například dostanou odstupné ve výši tří průměrných měsíčních platů, začnou brát podporu až od čtvrtého měsíce, co budou registrováni na Úřadu práce. Podstatně se sníží také její výše pro ty, kdo podají výpověď sami nebo odejdou dohodou.


 

Právě se děje

Další zprávy