Průmysl v Česku v lednu rekordně rostl, tvrdí průzkum

Karel Toman
1. 2. 2011 17:12
Nové objednávky i rozpracovanost zakázek od začátku roku trhají rekordy
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Česká průmyslová výroba začala nový rok prudkým růstem. Svědčí o tom takzvaný index nákupních manažerů PMI, který slouží jako ukazatel výkonu výrobního sektoru.

Přiměřeně tomu roste také zaměstnanost a ještě podstatně rychleji i ceny.

Podle průzkumu, který pro banku HSBC udělala společnost Markit v Česku tento index v lednu 2011 vzrostl na rekordní hodnotu 60,5 bodu a pokořil tak o bod nižší rekord z července 2007.

Poptávku dál táhlo Německo

Už hodnoty nad 50 bodů přitom ukazují na zlepšování podmínek k podnikání. Podle HSBC navíc tempo růstu výroby zrychluje. Rychleji než zahraniční přitom rostou tuzemské objednávky. Hlavním tahounem poptávky byl však podle firem tradičně sousední německý trh.

"Objem rozpracovaných zakázek se rovněž zvýšil největším tempem v celé historii průzkumu," píše HSBC v tiskové zprávě. V lednu se tak výrobním firmám prodloužily dodací lhůty a, jak byly nuceny nabírat lidi, vzrostla zaměstnanost.

"Počty zaměstnanců se rozšiřují již jedenáct měsíců za sebou a tempo růstu zaměstnanosti zůstává v kontextu historických údajů průzkumu vysoké," píše HSBC.

"Sílí i inflační tlaky, kdy výrobci nárůst cen surovin čím dál víc přenášejí na své zákazník," uvedl hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu a subsaharskou Afriku Murat Ulgen. Ceny výstupů během tohoto měsíce prudce vzrostly až na úroveň, kterou jsme naposledy viděli v polovině roku 2008, a stojí nyní vysoko nad historickým průměrem," dodal.

Výrobní index pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy