Polská ekonomika rostla i v krizi. Vloni o 3,8 procenta

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 1. 2011 12:17
Domácí poptáka rostla rychleji než se čekalo, naopak investic bylo méně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Varšava  - Poláci, kteří se rozhodli utrácet, vloni pomohli k dalšímu zrychlení růstu národního hrubého domácího produktu. Hodnota za loňský rok tedy vystoupala na plus 3,8 procenta, zatímco v roce 2009 to bylo 1,9 procenta.

Údaje zveřejnil polský statistický úřad.

Tempo růstu je v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

"Údaje jsou celkově pozitivní a dokazují, že polská ekonomika má vzestupnou tendenci. Tempo růstu ve čtvrtém čtvrtletí se muselo pohybovat kolem 4,5 procenta," uvedl analytik Piotr Bielski ze společnosti Bank Zachodni WBK.

Krize se Polsku vyhnula obloukem 

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se během krize podařilo vyhnout ekonomické recesi.

Ekonomiku táhla domácí poptávka, přestože investice v Polsku loni klesly o dvě procenta. "Domácí poptávka se však zvýšila o 3,9 procenta a soukromá spotřeba stoupla o 3,2 procenta," uvedl statistický úřad.

 "HDP za celý rok je v souladu s očekáváním. Jeho struktura je nicméně trochu jiná, než jsme předpokládali," upozornil Bielski. "Investice byly slabší, než se očekávalo, a soukromá spotřeba byla silnější," dodal.

Členka měnového výboru polské centrální banky Anna Zielinská-Glebocká po zveřejnění údajů o HDP uvedla, že inflační tlaky se pravděpodobně budou zvyšovat a zpřísňování měnové politiky bude pokračovat. Banka minulý týden podle očekávání zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy