Nezaměstnanost skočila o 1 %, práci nemá 561 tisíc lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 1. 2011 9:48
Propuštění se chtěli registrovat ještě v prosinci, aby dosáhli na vyšší podporu.
Foto: Jan Langer

Praha - Po mírných změnách, stagnaci nebo dokonce poklesech, kterými loni prošla míra nezaměstnanosti, přišel v posledním měsíci výrazný skok.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí se míra nezaměstnanosti zvýšila v prosinci o celý procentní bod. Bez práce je na 9,6 procenta Čechů.

Zároveň se také o 4,7 procenta snížil počet volných pracovních míst.

Někde vzrostla míra nezaměstnanosti i o čtvrtinu

Úřady práce v Česku evidovaly 561 tisíc nezaměstnaných, přesně o 54 911 více než v listopadu. Nárůst zaznamenaly úřady v celé republice, v Jindřichově Hradci se zvýšila nezaměstnanost za měsíc dokonce o 25,5 procenta, v Chrudimi o 25 procent.

"K tomuto vývoji jistě přispěla i tuhá prosincová zima a s ní spojené omezení některých pracovních činností například ve stavebnictví a pravidelný sezónní pokles. Míra nezaměstnanosti jde totiž skokově nahoru každý prosinec," komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

"Hlavním zdrojem růstu nezaměstnanosti je ale bezesporu vládní politika - snížení objemu mezd ve veřejném sektoru na základě restriktivního rozpočtu na rok 2011. Výpovědi se rozdávaly s dostatečným předstihem," dodal.

Dalším faktorem, který nárůst nezaměstnanosti na konci roku nepochybně ovlivnil, jsou změny ve vyplácení podpory v nezaměstnanosti, které začaly platit od začátku letošního roku. Ti, kdo se totiž na úřadech práce registrovali už v prosinci se tak novým pravidlům vyhnuli.

"Firmy se obávají výkyvů v poptávce a i v případě aktuální vytíženosti raději volí jiné cesty než otevření nových pozic, například smlouvy na dobu určitou. Řada z nich koncem roku skončila, což se negativně projeví také v číslech za leden," poznamenala Klára Valentová specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark.

Podle Mertlíka bude propouštění ve státní správě ovlivňovat růst nezaměstnanosti i v dalších měsících.

 

Právě se děje

Další zprávy