Tuzemský průmysl dále táhnou vzhůru automobilky

Radek Pecák Radek Pecák
7. 1. 2011 9:53
I po očištění od vlivu pracovních dní je meziroční nárůst třináct procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: TPCA

Praha - Skoro podobným tempem, jaké je obvyklé v asijských ekonomikách rostla tuzemská průmyslová výroba loni v listopadu. Podle aktuáních čísel Českého statistického úřadu meziročně zrychlila růst na 15,9 procenta po říjnovém růstu o 6,9 procenta.

Protože loňský listopad měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, statistici po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vypočítali, že produkce v průmyslu meziročně vzrostla o 13 procent.

Optimistický je i výhled pro další měsíce. Hodnota nových zakázek totiž meziročně vzrostla o 14,2 procenta.

Analytici se shodují, že vývoj v průmyslu předčil i ta nejoptimističtější očekávání. Michal Brožka z Raiffeisenbank například řekl: "Český průmysl výrazně těží ze silného růstu hlavních obchodních partnerů především Německa. Úroveň průmyslu ČR se vrátila zhruba do poloviny roku 2008, což je velmi slušné."

Přesto nadšení ostatních trochu mírní: "Odhady růstu průmyslové na rok 2010 byly původně opatrnější, než kolik byla realita. Růst průmyslu za celý rok se bude nacházet kolem 10 %. Růst z této úrovně už bude těžší,"sdělil.

Auta jedou...

Jak už se pro českou ekonomiku stává pomalu tradicí, k meziročnímu růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Ta zaznamenala nárůst o 23,8 procenta, výroba strojů a zařízení se zvýšila o 26,2 procenta a kovovýroba stoupla o 20,4 procenta. Naopak pokles zaznamenali statistici v odvětvích oděvů, kde se výroba snížila o 9,1 procenta. O 6,6 procenta klesla produkce koksu a rafinovaných ropných produktů a o jedno procento výroba nábytku.

Tržby z průmyslové činnosti byly v běžných cenách meziročně vyšší o 14,9 procenta a z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 22,8 procenta. "Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků přitom činil 49,5 procenta", uvedl ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy