Česko za rok dokázalo vyrobit přes milion automobilů

Ekonomika Ekonomika
3. 1. 2011 9:00
V Česku se vyrábí nejvíce aut v přepočtu na jednoho obyvatele
Největší podíl na produkci aut vyráběných v Česku má model octavia
Největší podíl na produkci aut vyráběných v Česku má model octavia | Foto: Škoda-auto

Praha - Škoda-auto, kolínská továrna TPCA a Hyundai motor v Nošovicích dohromady zvládly vyrobit v loňském roce přes milion automobilů. Přestože definitivní čísla ještě nejsou známa, Mladá Fronta Dnes napsala, že hranice padla, protože již do konce listopadu sjelo z výrobních pásů tuzemských automobilů 984 000 vozů.

 "Hranice milionu vyrobených osobních aut by měla padnout," potvrdil ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Největší podíl má Škoda Auto, která vyrobila nejvíce aut ve své historii - jen v tuzemských závodech do konce listopadu přes 530 000 vozů. Stoupla také výroba v automobilce Hyundai, která se blíží hranici 200 000 vyrobených vozů. O trochu horší rok zaznamenala kolínská TPCA. Zájem o malé vozy začal s koncem šrotovného ochabovat a automobilka loni klesla s výrobou zhruba o deset procent. I tak je ale téměř na hranici své kapacity, která je ročně 300 000 vozů.

Kapacita továren je téměř vyčerpána

Další významný nárůst produkce automobilů se již nedá čekat, protože kapacity ( s výjimkou Hyundaie v Nošovicích, který může přidat ještě dalších 100 000 vozů, jsou prakticky vyčerpány.

Až budou sečtené přesné výsledky, Česko může mít za loňský rok i další primát: být zemí s nejvíce auty vyrobenými na jednoho obyvatele. "Pereme se o první místo se Slovinci, uvidíme, jak dopadnou čísla za rok 2010," řekl Mladé frontě Dnes Šípek.

V celoevropském žebříčku největších výrobců aut si ale Češi za loňský rok pohoršili. Z páté pozice Českou republiku sesadilo Turecko.

 

Právě se děje

Další zprávy