Češi věří své ekonomice podstatně víc než před rokem

Karel Toman
27. 12. 2010 15:08
Důvěra v ekonomiku je na úrovni z roku 2004, stále je ale o 10 % níž než před krizí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Češi své ekonomice začínají opět věřit. Vyplývá to z dnes zveřejněných prosincových čísel pravidelného měsíčního konjunkturního průzkumu Českého statistického úřadu.

Data tak uzavřela celý rok 2010 a nabídla i hodnocení vývoje důvěry v českou ekonomiku během odeznívající recese. Naznačují přitom, že pomalé oživení bude pokračovat i po Novém roce.

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci podle ČSÚ meziměsíčně zvýšila. Tak zvaný indikátor ekonomického sentimentu se zvýšil o 3,6 bodu. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně zvýšila o 3,9 bodu, důvěra spotřebitelů se zvýšila o 2,5 bodu.

Důvěra už se začíná blížit 100 %

Ve srovnání s prosincem 2009 je souhrnný indikátor důvěry dokonce o 13,5 bodu vyšší.

Index však nadále zůstává pod hranicí sta procent, kam spadnul s nástupem krize do České republiky někdy na jaře 2008. Z hlubin kolem 75 %, kterých dosáhl koncem roku 2008 se už ale vyšplhal na úroveň atakující 95 %, které před recesí dosahoval naposledy v polovině roku 2004.

V letech 2006 až 2008 se index důvěry pohyboval kolem 105 %.

Pokud jde o letošní rok, signalizovaly výsledky průzkumů křehké oživování české ekonomiky.

V první polovině roku byla důvěra v ekonomiku vyšší u spotřebitelů než u podnikatelů.

"To souviselo především s poklesem nezaměstnanosti a nízkou inflací," tvrdí mluvčí ČSÚ Tomáš Chrámecký. V druhé polovině roku ale začaly růst ceny potravin a projevovat se první dopady fiskálních úspor. Spotřebitelský index tak přešel do poklesu, který se v prosinci 2010 zastavil.

Oporou růstu byl průmysl

Zato důvěra podnikatelů ve vývoj ekonomiky se v průběhu roku zvyšovala stabilněji a zvlášť v druhém pololetí dosáhla výrazně pozitivních hodnot. S nárůstem zahraniční poptávky rostl i zájem po pracovní síle. Ve zpracovatelském průmyslu ožily investice.

Tahounem pozitivního vývoje důvěry podnikatelů byl hlavně průmysl, jehož indikátor s nepatrnými výkyvy nepřetržitě rostl. Dařilo se zejména výrobě aut, elektroniky a hutnictví.

Velmi depresivně působily po celý rok čísla ze stavebnictví, kde indikátor naopak téměř nepřetržitě klesal. Může za to hlavně propad bytové výstavby o více než jednu pětinu a v druhé polovině roku pak vládními škrty zapříčiněné výrazné omezení inženýrských staveb.

Naděje posiluje rekordně dobrá nálada v Německu

Akce. Dokud je práce.
Akce. Dokud je práce. | Foto: Karel Toman

V obchodu a službách byl v roce 2010 vývoj nestabilní, růsty střídaly poklesy.

"Z konjunkturních průzkumů v závěru roku 2010 lze odvodit, že výše uvedené vývojové tendence budou pokračovat i v prvním čtvrtletí následujícího roku, což podporuje i výsledek německého indexu podnikatelského klimatu IFO. Ten v prosinci 2010 dosáhl historického maxima," komentovala výsledky konjunkturního šetření předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

"Oživení bude i nadále křehké, zejména z důvodu protisměrného vývoje v průmyslu a stavebnictví, a pokračujícího kolísání v odvětvích obchodu a služeb," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy