Madetě zbydou za několik let jen tři výrobní závody

Ekonomika Ekonomika
17. 12. 2010 11:05
Zrušeny budou závody v Řípci, Prachaticích a také asi v Pelhřimově
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

České Budějovice - Na polovinu ze současných šesti hodlá během příštích několika let zredukovat počet svých výrobních závodů jihočeská Madeta. Deníku E15 to řekl generální ředitel a majitel největší mlékárenské firmy v zemi Milan Teplý.

Během tří až čtyř let by se měly zavírat výrobní závody v Řípci, Prachaticích a zřejmě i v Pelhřimově. Vyrábět se tak bude ve třech ze současných šesti závodů. Objem výroby, počet zaměstnanců i obrat by měl přitom zůstat zachován na současné úrovni.

Důvodem k plánovaným opatřením je stana o koncentraci výroby a také zastaralost některých zařízení, které by si vyžádaly velké investice. 

Zaměstnancům nabídnou práci jinde

Výroba podle Teplého zůstane v Plané nad Lužnicí, Jindřichově Hradci a v Českém Krumlově. Čtvrtým nevýrobním závodem bude logistické a skladovací centrum v Jesenici u Prahy, pod které patří 13 menších skladů po celé republice.

Těm ze 1700 současných zaměstnanců, kteří přijdou o práci v rušených závodech, hodlá firma nabídnout práci ve zbývajících závodech. Firma ale očekává, že desítky lidí nebudou chtít dojíždět a v Madetě skončí. Stát by se tak mělo ve druhé polovině příštího roku.

Madeta ročně zpracovává 400 milionů litrů mléka, což je přibližně pětina tuzemského trhu. Loni měla 5,3 miliardy korun tržeb a zisk 46 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy