Škodováci mají zpět sobotní prémie,vyšší než před krizí

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 12. 2010 9:39
Flexi konta sice budou platit dál, ale za práci z pátku na sobotu dostanou zaměstnanci Škody 500 korun.
Zaměstnanci ve Škodovce budou znovu dostávat za směny z pátku na sobotu prémie.
Zaměstnanci ve Škodovce budou znovu dostávat za směny z pátku na sobotu prémie. | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Odměny za mimořádné směny jsou zpátky, jako před krizí. Vyjednali si je odboráři v automobilce Škoda Auto. Zaměstnanci začnou opět dostávat prémie za směny z pátku na sobotu, jako tomu bylo dřív.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na  týdeník Škodovácký odborář. "Pro příští rok se nám podařilo dohodnout za plusové směny prémii 500 Kč, kterou zaměstnanci obdrží navíc ke své denní mzdě za každou plusovou směnu. Prémie budou vypláceny nově kvartálně, ne až na konci roku," uvedl v týdeníku šéf odborářů v automobilce Jaroslav Povšík.

Kromě obnovení prémií dosáhli odboráři i jejich zvýšení - dřív byla odměna za směnu z pátku na sobotu 400 korun.

O prémie připravila zaměstnance takzvaná flexi konta, která Škoda zavedla v krizové době na přelomu roku, aby nemusela propouštět nebo nechávat zaměstnance část týdne doma s menším platem.

Flexikonto pracuje na principu načítání hodin - v době, kdy nejsou zakázky a tedy ani práce, zaměstnanci zůstanou doma, ale pobírají plný plat. Neodpracované hodiny se jim pak načítají jako záporné na flexi kontu. Tento "dluh" pak doplní v době kdy je zakázek dostatek a firma je povolá na směny navíc, včetně těch z pátku na sobotu.

Obnovení prémií ale neznamená konec flexi kont. Odboráři si uvědomují, že budoucnost automobilového průmyslu je stále ještě nejistá. "Nikdo se nyní neodváží říci, zda odbyt a výroba bude za půl roku stejná," řekl Škodováckému odboráři Povšík.

Vyjednáním odměn za směny z pátku na sobotu a kompenzace za tyto směny za letošní rok podmiňovali odboráři ve Škodě Auto dohody o pracovní době a platech pro příští rok.

Kompenzaci za práci o letošních sobotách se jim podařilo dohodnout koncem listopadu, o mzdách budou jednat v lednu. Současný průměrný plat dělníka v automobilce je 27 tisíc korun. Povšík už dříve uvedl, že škodovácké odbory chtějí postupně dosáhnout nejvyššího platu v koncernu Volkswagen.


 

Právě se děje

Další zprávy