Průzkum: Třináctých platů je letos ještě méně než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 12. 2010 17:12
Lidí, kteří dostanou třinácté platy je stejně jako těch, kdo se nemohou těšit na žádné prémie.
Firmy začaly více rozlišovat, komu vlastně odměny na konci roku vyplácejí.
Firmy začaly více rozlišovat, komu vlastně odměny na konci roku vyplácejí. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Citelné přilepšení v podobě třináctého platu letos čeká méně lidí než v loňském roce. Ve svém průzkumu to zjistila společnost Profesia, která provozuje portál Platy.cz.

Podíl lidí, kteří se z třináctého platu mohou těšit, je podle jejích zjištění o dvě procenta nižší než v loňském roce. Zatímco po roce nejvíce poznamenaném recesí jej dostalo vyplaceno 20 procent dotazovaných, letos to bude jen 18 procent.

"Pokles však není tak citelný jako mezi lety 2008 a 2009, kdy podíl lidí s třináctým platem klesl o pět procent," uvedl portál ve své zprávě.

O jedno procento klesl také podíl těch, kdo dostávají v letošním roce odměny. Šance na vyplacení bonusu ve formě třináctého platu roste s kariérním postupem. Zatímco mezi pomocnými zaměstnanci jej dostává 12 procent lidí, v administrativě to je 17 procent a mezi manažery to je dokonce téměř čtvrtina lidí.

"Třinácté platy, tedy finanční odměny předem dohodnuté se zaměstnavatelem v pracovní či kolektivní smlouvě, dostávají často lidé v průmyslu. Nejvyšší podíl zaměstnanců s třináctými platy je mezi lidmi, kteří pracují v oblasti těžby surovin, těžby nerostů, výrobě a rozvodu páry či vody," uvedl Miroslav Dravecký projektový manažer průzkumu Platy.cz.

Úplně bez bonusů budou lidé u 22% firem

Průzkum na téma bonusů uspořádala i společnost LMC, která provozuje pracovní portály Práce.cz a Jobs.cz. Z dvou stovek dotázaných firem bude třinácté a další platy vyplácet jen 23 procent firem, naopak úplně bez mimořádných bonusů se budou muset obejít zaměstnanci 22 procent firem.

"Ve srovnání s minulým rokem, kdy ekonomika ještě nebyla v příliš dobré kondici, je nyní situace lepší. Bonusy pro letošní rok o něco vzrostou, nicméně platí, že firmy značně zpřísnily kritéria pro jejich vyplácení. Je zde provázanost na obchodní výsledky firem, na jejich ziskovost, množství uzavřených obchodních případů a tak dále," konstatoval Ondřej Mysliveček, analytik pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz

 

Právě se děje

Další zprávy