Tuzemská ekonomika roste už pět čtvrtletí v řadě

Radek Pecák Radek Pecák
9. 12. 2010 9:45
Ekonomiku stále táhne automobilový průmysl, pomohly i výdaje domácností
Automobilový průmysl stále táhne ekonomiku směrem vzhůru
Automobilový průmysl stále táhne ekonomiku směrem vzhůru | Foto: Radek Pecák

Praha - Odhad byl tři procenta. Skutečnost růstu HDP Česka je ve třetím čtvrtletí o dvě desetiny procentního bodu nižší, tedy 2,8 procenta.   

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,0 procenta. I to je o desetinku ménně než se odhadovalo ještě před měsícem. 

Čísla zveřejnil Český statistický úřad.

"Předběžný odhad meziročního vývoje HDP zveřejněný 12. listopadu byl zejména v důsledku změny odhadu vývoje nepřímých daní snížen o 0,2 procentního bodu," uvedl ČSÚ. Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP ve třetím čtvrtletí meziročně vyšší o 2,5 procenta.

Růst HDP trvá již přes rok

HDP roste nepřetržitě již pět čtvrtletí. Po dosažení dna ve druhém čtvrtletí 2009 byl HDP v letošním 3. čtvrtletí vyšší o 3,3 procenta. Přesto ale k absolutně nejvyšší dosažené úrovně z 3. čtvrtletí 2008 stále tuzemské ekonomice chybí 1,8 procenta.

Na meziročním zvýšení hrubé přidané hodnoty (HPH) reálně o 3,7 % se podílel především zpracovatelský průmysl (růst o 10,7 %). V něm pak rostl automobilový průmysl, výroba elektrických a optických přístrojů.

Výdaje na konečnou spotřebu byly v celkovém součtu o 0,7 % vyšší než ve stejném čtvrtletí minulého roku a přispěly tak k růstu HDP v rozsahu 0,5 p.b. Přírůstek zabezpečily domácnosti, které meziročně utratily o 1,2 % více, zatímco výdaje vládních institucí meziročně klesly o 0,5 %.

Zůstávají otazníky kolem vývoje v příštím roce

Analytici jsou vesměs s vývojem HDP spokojeni. "Růst české ekonomiky ve 3Q o 2,8 % považujeme za stále solidní a zvyšujeme náš odhad na letošní růst české ekonomiky z 1,7 % na 2,2 %. Hlavním tahounem bude zpracovatelský průmysl. Z pohledu výdajů pak obnova zásob a vývoz," informovala například Helena Horská z Raiffeisenbank.

Ohledně vývoje v příštím roce se však názory dosti podstatně různí. "V roce 2011 čekáme ale zpomalení ekonomiky na 1,5 % meziročně. Chystané rozpočtové škrty mohou srazit růst HDP až o cca 0,7-0,8%. Nejvíce bude trpět spotřeba domácností, neboť některé domácnosti budou citelně zasaženy snížením platů ve veřejné správě a stále vysokou nezaměstnaností (cca 9,2 %)," tvrdí Horská.

Nproti tomu Jiří Moser z PwC se domnívá, že v příštím roce by měla ekonomika zrychlit na 2,1 %. "Záležet však bude na kondici našeho západního souseda, kam směřuje největší část vývozu českých firem," dodává Moser.

 

Právě se děje

Další zprávy