Nezaměstnaných je zase přes půl milionu a bude hůř

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 12. 2010 9:20
Míra nezaměstnanosti v listopadu stoupla na 8,6 procenta, bez práce bylo 506 tisíc lidí
Lidí evidovaných na úřadech práce bude přibývat.
Lidí evidovaných na úřadech práce bude přibývat. | Foto: Reuters

Brno - Přes jedenáct tisíc lidí přišlo v Česku v listopadu o práci. Počet nezaměstnaných se tak opět vrátil nad půlmilionovou hranici a vystoupal k 506 640 nezaměstnaných.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí se míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,1procentního bodu na 8,6 procenta.

Opět klesal i počet volných pracovních míst, už třetí měsíc v řadě. Na trhu jich v listopadu ubylo 3,9 procenta. Na jedno volné místo z celkových 32 337 tak připadalo téměř 16 uchazečů.

"Po dvou měsících 8,5procentní nezaměstnanosti se míra nezaměstnanosti opět zvedá. Především kvůli výpadku sezónní práce. Volných pracovních míst je stále jako ,šafránu'," zhodnotila údaje analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Stále ubývají pracovní místa

Odborníci upozorňují právě na pokles počtu pracovních míst. "Již třetí měsíc po sobě se snížil počet volných pracovních míst. Od srpna, kdy počet nových pracovní míst naposledy vzrostl, tak ubylo více než 4200 pracovních míst," doplnila Klára Valentová specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark.

Podle Horské to dokazuje, že situace na trhu práce je i nadále napjatá. "Nezaměstnanost bude také faktor, který v příštím roce bude brzdit spotřebu domácností," uvedla Horská.

Hranice 9 procent opět padne 

Odborníci navíc nepředpovídají pro pracovní trh příliš růžové vyhlídky. "S přelomem roku bude navíc tradičně nezaměstnaných přibývat a jejich další nárůst lze očekávat po Novém roce. Lze předpokládat, že hranice 9 procent bude znovu prolomena. Návrat k předkrizovým hodnotám míry nezaměstnanosti tak bude poměrně dlouhý," soudí Libor Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC Česká republika.

Stejného názoru je i analytička Raiffeisenbank. "Stále velmi nízký počet volných pracovních míst a možná propouštění nebo dobrovolné odchody z veřejné správy jsou důvody, proč čekáme i v roce 2011 míru registrované nezaměstnanosti přes 9 procent (konkrétně na 9,2 procenta). Nevylučujeme, že na počátku roku se míra nezaměstnanosti opět přiblíží k 10 procentům. V průběhu roku by pak měla klesat pod 9 procent k 8,5 procenta. Podprůměrný růst ekonomiky v roce 2011 a 2012 bude bránit výraznějšímu poklesu nezaměstnanosti pod 8 procent," uvedla Helena Horská.

Lidí bez práce přibývalo v listopadu na 64 úřadech práce v Česku, pouze na 13 zaznamenali pokles nezaměstnanosti. Nejrychleji přibylo nezaměstnaných v Jeseníku, tam míra nezaměstnanosti stoupla o 18 procent, naopak nejvyšší pokles zjistil úřad v Plzni, kde se nezaměstnanost o 1,5 procenta snížila

 

Právě se děje

Další zprávy