Bereme 23 665 korun, platy rostly nejméně za 10 let

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 12. 2010 9:21
Ve státním sektoru letos mzdy klesají, průměrně ale rostly sotva o inflaci.
Z průměrného růstu platu o dvě procenta zbylo po započítání inflace jen 0,1 procenta.
Z průměrného růstu platu o dvě procenta zbylo po započítání inflace jen 0,1 procenta. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Nejméně za posledních deset let vzrostl průměrný plat v Česku v letošním třetím čtvrtletí. Dosáhl 23 665, tedy byl o 473 korun vyšší než před rokem.

Podle údajů Českého statistického úřadu se zvýšila nominální průměrná mzda o 2 procenta. Takzvaná reálná mzda, která představuje zvýšení platu po započtení růstu cen, tedy inflace, se rostla dokonce jen o 0,1 procenta.

Jen mírně se zvýšil objem mezd, který vzrostl o 0,8 procenta, počet zaměstnanců však klesl a to o 1,2 procenta. Platy rostly více lidem zaměstnaným v podnikatelské sféře, kde rostla průměrná mzda nominálně o 2,9 a reálně o 1 procento, v nepodnikatelské sféře platy klesaly - snížily se nominálně o 1,8 procenta, po započtení inflace dokonce o 3,6 procenta.

"Zatímco loni si museli opasky utahovat zaměstnanci v privátním sektoru, letos jsou na řadě státní pracovníci. Jediná firma, která loni, v době vrcholící krize, nesnižovala mzdy byl stát," podotkl k tomu analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Analytik ale se domnívá, že další pokles platů ve státní sféře není tak jasný, jak se z plánů vlády na první pohled zdá. "I přes veškeré protesty odborářů, Nečasova vláda pravděpodobně neustoupí a objem finančních prostředků na mzdy půjde o avizovaných 10 procent dolů. Bude zajímavé sledovat, zda se mzdy budou skutečně snižovat, před čímž varují odboráři, nebo zda se státní sféra zefektivní, čímž mohou mzdy dokonce vzrůst," upozornil Volf.

Nejvíce průměrný plat poklesl v oblasti vzdělávání, kde se snížil o 2,5 procenta, v oblasti veřejné správy, obrany a sociálního zabezpečení, kde klesl o 1,5 procenta a v peněžnictví a pojišťovnictví, kde se snížil o 0,7 procenta.

Naopak nejvíce rostly platy v odvětví "profesní, vědecké a technické činnosti", kde se zvýšily v průměru o 4,9 procenta, v odvětví "zásobování vodou; činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi", kde rostla mzda o 4 procenta, a v odvětví  "rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu" a "informační a komunikační činnosti" kde si zaměstnanci polepšili o 3,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy