Daň za povodeň. V Chrastavě končí továrna s 550 lidmi

Miloslav Lubas
2. 12. 2010 20:30
Po naléhání Volkswagenu a BMW se továrna na autodíly stěhuje na bezpečnější místo
Vyplavená továrna Grupo Antolin Bohemia v Chrastavě, srpen 2010.
Vyplavená továrna Grupo Antolin Bohemia v Chrastavě, srpen 2010. | Foto: Martina Machová

Chrastava - Společnost Grupo Antolin Bohemia zruší v Chrastavě v příštím roce svůj podnik s přibližně 500 zaměstnanci. Důvodem jsou obavy z toho, že se mohou opakovat ničivé záplavy, které postihly město letos v létě a provalily se i halami Grupa. Chrastavská radnice, kde velká voda napáchala na městském majetku škody za přibližně 200 milionů korun, přijde po přemístění firmy o vysoké výnosy z daní.

Továrna na stropní panely do automobilů se přestěhuje do liberecké průmyslové zóny Sever, protože koncern Volkswagen a další odběratelé nechtějí, aby je ochromil podobný výpadek jako po bleskové povodni ze 7. srpna, řekl Aktuálně.cz. předseda Asociace samostatných odborů v Libereckém kraji Milan Šubrt.

„V Liberci by mělo Grupo začít fungovat od 1. září příštího roku," dodal Šubrt. Finanční ředitel Grupo Antolin Bohemia Tomáš Zapadlo potvrdil, že se firma z Chrastavy přemístí do dvou nových hal, v nichž budou lepší podmínky pro práci než v současné továrně.

Vyplavená továrna Grupo Antolin Bohemia v Chrastavě, srpen 2010.
Vyplavená továrna Grupo Antolin Bohemia v Chrastavě, srpen 2010. | Foto: Martina Machová

Volkswagen a BMW chtějí bezpečné místo

„Ke stěhování jinam nás tlačili představitelé Volkswagenu a BMW, kam dodáváme zhruba 90 procent všech stropních panelů. Pohrozili, že kdybychom v Chrastavě zůstali, neuzavřeli by s námi už žádné nové smlouvy," prohlásil Zapadlo.

Grupo dělá stropní panely i pro malé vozy z kolínského TPCA. Po srpnových záplavách přestalo Grupo na několik dní vyrábět a mladoboleslavská Škoda musela ve čtvrtek odpoledne a v pátek nechat své lidi doma, mzdu jim ale dala. Kvůli výpadku v Grupo Škoda nevyprodukovala 2600 vozů. TPCA se problémům vyhnulo díky dovolené.

Podle Zapadla je z Chrastavy do liberecké průmyslové zóny pouze sedm kilometrů. V chrastavském areálu zůstane pouze pouze jedna malá dílna na řezání desek s 16 lidmi. Vydrží tam ještě dva roky, leží výš než zbytek továrny a srpnová povodeň ji nezasáhla.

Starosta ještě doufá

Zpráva o přemístění továrny pronikla i ke starostovi Chrastavy Michaelu Canovovi. „Hodně nás to mrzí a modlím se, aby se rozhodnutí firmy ještě změnilo. Grupo mělo protipovodňová opatření proti řece Nise, ale zaplavila ji nečekaně rozvodněná říčka Jeřice," uvedl Canov. Starosta podotkl, že místem, kde Grupo nyní sídlí, se velká voda valila také v roce 1903.

Grupo se do liberecké průmyslové zóny přestěhuje během června, července a srpna, kdy automobilky dávají svým lidem dovolené a produkují méně. „Z Chrastavy zajistíme pro zaměstnance autobusovou dopravu," upozornil Zapadlo. Šubrt se pokusí s Grupem vyjednat, aby stěhování nenarušilo letní dovolené pro zaměstnance.

Při povodni ze 7. srpna dosahovala hladina vody v Grupu až jeden a půl metru. V továrně zůstalo 30 centimetrů bahna. Záplavy poničily stroje i součástky. Řada zaměstnanců nemohla chodit ze začátku do práce, poněvadž zachraňoval svůj majetek ve vytopených domech. Pomoc do Chrastavy vyslaly po povodni automobilky Škoda a TPCA.

 

Právě se děje

Další zprávy