Cizinci stále za typického Čecha pokládají Švejka

Radek Pecák Radek Pecák
1. 12. 2010 14:22
Průzkum dělala agentura CzechTourism během šesti měsíců letošního roku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Z návštěvníků, kteří do ČR přijíždějí z takzvaných starých zemí Evropské unie, má Česká republika nejhorší image u Němců a Rakušanů. Bohužel právě z těchto dvou zemích k nám jezdí ročně miliony turistů. Naopak velmi se u nás líbí Slovákům, Maďarům, Holanďanům a návštěvníkům z Velké Británie.

Pokud už Českou republiku skutečně navštíví, je u nás drtivá většina návštěvníků spokojena. Vyjádřilo se tak až 98 procent turistů.

To vyplývá z výsledků rozsáhlého výzkumu mapujícího vztah zahraničních turistů k České republice. Ten  od května do listopadu dělala agentura CzechTourism. Jeho výsledky chce zohlednit při plánování příštích kampaní a aktivit. Takto rozsáhlý průzkum, do kterého se v každé ze zkoumaných zemí zapojilo několik tisíc lidí, se dělal vůbec poprvé.

Pokud se řekne Česko, vybaví se zahraničním turistům obvykle Praha, památky a pivo. Polákům, Maďarům a Němcům se vybaví také česká gastronomie. Jako typického Čecha uvádějí nejčastěji Švejka..

Francouze Česká republika nezajímá vůbec

Z kulturní oblasti znají Němci a Rakušané Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka, v Maďarsku si vybaví také Bohumila Hrabala.

Španělé při výzkumu často zmiňovali pokojné rozdělení Československa, u Italů je zase v povědomí motocyklový závod - Velká cena Brna.

Průzkum zjistil, že je mezi jednotlivými národnostmi poměrně značný rozdíl v zájmu o Českou republiku. Například Španělé, Italové a Nizozemci si uvědomují, že toho ví o ČR poměrně málo a neznalost chápou jako svůj handicap, naproti tomu řada Francouzů projevuje v otázkách znalostí o  ČR a případnou návštěvou „arogantní nezájem".

Největší procento těch, kteří o potencionální návštěvě Česka vážně uvažují, nalezl průzkum ve Španělsku. O své opakované návštěvě uvažují nejčastěji kromě našich nejbližších sousedů také Britové a Holanďané.

 

Právě se děje

Další zprávy