Unii přibylo za měsíc 84 tisíc nezaměstnaných

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 11. 2010 11:47
V eurozóně nezaměstnanost mírně stoupla, v Unii se drží na 9,6 procenta.
Foto: Monika Horáková

Brusel - Mírný vzestup v porovnání s předchozím měsícem i loňským rokem zaznamenala nezaměstnanost v zemích platících eurem. Evropský statistický úřad Eurostat informoval, že se míra nezaměstnanosti v říjnu zvýšila na 10,1 procenta, ze zářijových 10 procent a loňských 9,9 procenta.

Nezaměstnanost v celé členské sedmadvacítce zůstala od září na stejné úrovni 9,6 procenta, ve srovnání s říjnem 2009 se zvýšila o 0,2 procentního bodu.

Ačkoliv se procentuální vyjádření nezměnilo, stoupaly počty těch, kdo v Evropské unii nemají práci. Od září se toto číslo zvýšilo o 84 tisíc nezaměstnaných, celkový počet tak dosáhl 23,151 milionů lidí bez práce. Téměř 16 milionů z toho připadá na eurozónu.

Mezi členskými státy si i nadále drží nejnižší míru nezaměstnanosti Holandsko se 4,4 procenta, za ním následuje Rakousko se 4,8 procenta. Opačný konec žebříčku i nadále patří Španělsku s mírou nezaměstnanosti 20,7 procenta. Česká republika měla podle metodiky Eurostatu nezaměstnanost 6,9 procenta.

V meziročním srovnání nezaměstnanost klesla v osmi členských zemích, nejvíce v Německu na Maltě a ve Švédsku, v devatenácti se zvýšila.

 

Právě se děje

Další zprávy