Práce na úřadě nejvíc láká ženy po padesátce

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 11. 2010 17:06
Místo ve státní správě láká i mnoho žen od 35 do 44 let.
Práce na úřadu láká o procento více žen než mužů, zájem roste s věkem. Ilustrační foto.
Práce na úřadu láká o procento více žen než mužů, zájem roste s věkem. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pocit, že české úřady jsou plné dam, které již překročily padesátku, nemusí být vůbec mylný. Právě ženy starších ročníků mají totiž o zaměstnání ve státní správě největší zájem.

Při analýze inzerátů na vlastním pracovním portálu to zjistila společnost Profesia.

O úřednickou práci mají vůbec ženy větší zájem než muži, projevila o ni zájem čtyři procenta uchazeček o práci, mezi muži se našla jen tři procenta těch, kdo by se nechali zaměstnat ve státní správě.

Čím starší lidé, tím více touží po kancelářské židli

Lákavost takového místa navíc zřejmě roste s věkem. Bralo by jej 6,3 procenta uchazeček o práci starších 55 let, ve věkové skupině od 45 do 54 let to bylo 5,4 procenta žen a mezi ženami od 35 let do 44 let by do státní správy nastoupilo 5,7 procenta žen.

U mužů stoupá procento zájemců o místo úředníka až po pětačtyřicítce, ale nad 4,7 procenta už se nezvedlo ani mezi nejstaršími uchazeči o práci.

Důvodem, proč o tuto práci nemají zájem mladší ročníky, může být i platové ohodnocení. Nejčastěji nabízená pozice ve státní správě je místo odborného referenta. To obvykle vyžaduje nejméně magisterské vzdělání, ale průměrný hrubý plat se podle portálu Platy.cz na této pozici pohybuje okolo 22 tisíc korun.


 

Právě se děje

Další zprávy