Mladí Češi mohou závidět Rakušanům, ti totiž práci mají

Tomáš Fránek
26. 11. 2010 16:15
Česká nezaměstnanost mladých lidí převyšuje průměr v Evropské unii
Foto: Rakouská ostuda

Brno/Brusel - Žádná skupina lidí to nemá při získávání práce tak těžké jako ženy a muži do 24 let.

Pokud tito mladí žijí v Rakousku nebo Německu, jsou jejich šance, že budou pracovat, poměrně velké. V Česku už jenom průměrné. A ve Španělsku skoro žádné.

Vyplývá z nové statistiky, kterou v pátek zveřejnila Evropská komise. Studie rozebírá nezaměstnanosti v Evropě v roce 2010 - tedy za rok, kdy se EU vzpamatovává z krize.

Žádná jistota není

"Dospívající a mladí lidé jsou na trhu práce v EU mezi poraženými," píše se ve zprávě. I ti mladí lidé, kteří práci mají, podle šetření marně čekají na jistotu do budoucna. Čtyřicet procent lidí do 24 let má totiž smlouvy pouze na doby určitou nebo jsou na stážích; v celé populaci má přitom práci na dobu určitou pouze 13 procent lidí.

Česká nezaměstnanost mezi mladými už převyšuje dvacet procent, což je nyní průměrná hodnota ve všech dvaceti sedmi zemích EU.

Nejhorší situace je ve Španělsku, kde je bez práce 42 procent mladých lidí, jenom o něco nižší nezaměstnanost je mezi mladými v Litvě nebo Estonsku.

Naopak - v Německu, Rakousku nebo Belgii bojují s nezaměstnaností mladých úspěšně. V Německu i Rakousku je bez práce jenom 8,5 procenta mladých. "Tyto země dokázaly nejlépe zareagovat a získaly mnoho míst pro mladé lidi," uvedl eurokomisař László Andor.

I tak nezaměstnanost mezi mladými převyšuje výrazně průměr, celková nezaměstnanost v Rakousku je necelých pět procent.

Zkrácené úvazky nefrčí

Německo a Rakousku udržely i v době krize zaměstnanost mezi mladými díky velké nabídce zkrácených úvazků. Mladí lidí tak v obou zemích mají šanci získat práci třeba jenom na část dní v týdnu. Nebo odpracují denně méně hodin.

V Česku přitom podle studie České bankovní asociace možnosti zkráceného úvazku využívá jen kolem šesti procent zdejších zaměstnanců. Je to mnohem méně, než je dvacetiprocentní unijní průměr.

"Já osobně vidím dva důvody, proč Česká republika takto pokulhává za Evropskou unií v případě zkrácených pracovních úvazků," říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit banky a jeden z autorů analýzy. "Jedním důvodem je, že tyto úvazky u nás nikdy moc nezakořenily. V posledních dvaceti letech se také žádná vláda nesnažila podíl zkrácených pracovních úvazků rozšířit."

Stát chce nyní zaměstnávání mladých lidí v Česku podpořit. Připravovaný program Praxe pro mladé má zajistit pracovní úvazek na dobu šesti až 12 měsíců. Lidé by měli tuto praxi absolvovat především v soukromých firmách. Projektu se zúčastní pět tisíc lidí, které evidují úřady práce.

"Při úspěšnosti 50 procent bude mít opatření dopad na 2500 mladých," uvedla na začátku listopadu mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Míra nezaměstnanosti mladých lidí přitom podle ní dosahuje 22 procent.


 

Právě se děje

Další zprávy