Avia sice tisíc aut letos nevyrobí, výroba ale roste

Radek Pecák Radek Pecák
23. 11. 2010 10:24
Firma již obnovila i dodávky podvozků pro elektromobily do Velké Británie
Foto: avia

Praha - Nakonec zřejmě jen polovinu z původně plánované letošní výroby tisícovky vozů vyrobí letňanská Avia. Přesto panuje ve firmě poměrně slušná spokojenost.

Oproti loňskému roku se totiž výroba od ledna do září zvýšila o 60 procent na 286 vozů.

"V posledních třech měsících automobilka Avia vyrobila téměř stejný počet vozidel jako za první pololetí roku 2010. Od srpna do konce října se produkce společnosti Avia Ashok Leyland Motors vyšplhala k 175 vozům, což je jen o deset méně než za prvních šest měsíců," uvedl v tiskové zprávě automobilky ředitel marketingu Michal bačkovský.

Odbyt zajišťují především objednávky podvozků pro elektromobily do USA a speciální série Bivoj a Ekopraktik pro český a slovenský trh. "Průměrně budeme do konce roku vyrábět šedesátku vozidel měsíčně, což je dvojnásobek oproti měsícům v prvním pololetí," dodal Bačkovský.

Elektromobilů vyrábějí stále více 

Evropský trh s nákladními vozy střední třídy se odrazil z krizového dna na přelomu letošního léta. Signály oživení zájmu o střední nákladní auta jsou podle Bačkovského především ze západní Evropy, a to například prostřednictvím obnovení objednávek podvozků pro elektrovozy do Velké Británie.

Avia loni vykázala konsolidovaný zisk 28,5 milionu korun proti předchozí ztrátě 491 milionů Kč. Tržby za prodej zboží, výrobků a služeb ale klesly o třetinu na 362 milionů korun.

Do firmy Avia  vstoupila v roce 2006 indická skupina Ashok Leyland.  Ta poskytla peníze na investice.

 

Právě se děje

Další zprávy