Konec hádek s Arcelorem, Evraz znovu vyrábí ocel

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 11. 2010 13:23
Obě hutní společnosti se po čtyřech měsících domluvily na cenách železa.
ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel se o ceny hádali od léta. Čtyři měsíce Evraz nevyráběl.
ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel se o ceny hádali od léta. Čtyři měsíce Evraz nevyráběl. | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Více než tři stovky zaměstnanců ocelárny Evraz Vítkovice Steel se vrátilo do práce. Jejich zaměstnavatel se dohodl se svým dodavatelem ArcelorMittal Ostrava na cenách tekutého železa, první dodávka se na cestu do oceláren vydala v pátek.

Evraz přestal kvůli sporu o cenách odebírat materiál od ArcelorMittal v červenci a na čtyři měsíce tak zastavil výrobu. Po dlouhých jednáních se nakonec obě společnosti dohodly na tom, že cena dodávaného železa se bude nově počítat podle vzorce, který zahrnuje i hodnotu vstupních surovin.

Nová smlouva bude platit až do příštího roku. "Tato smlouva je dobrou zprávou pro obě společnosti, jejich zaměstnance i pro region. Jsme rádi, že i přes výrazný nárůst cen surovin a nestabilní situaci na trhu se nám nyní podařilo najít řešení, které je zárukou stability pro rok 2011 pro obě společnosti," uvedl po podpisu smlouvy generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil.

Objem dodávek je přibližně stejný jako v minulosti. Do konce letošního roku odebere Evraz 65 tisíc tun surového železa, v příštím roce 500 až 600 tisíc tun.

 

Právě se děje

Další zprávy