Životopis čtou 10 minut, člověka vybírají i půl roku

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 11. 2010 10:21
Verdikt o práci trvá dva týdny i dva měsíce. Klíčem je životopis.
Většina manažerů studuje životopis uchazeče až 10 minut. Ilustrační foto.
Většina manažerů studuje životopis uchazeče až 10 minut. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Přečíst jednu až dvě nepříliš hustě popsané strany nezabere ani minutu. Pokud se však jedná o životopis uchazeče o práci, věnují mu ti, kdo o přijetí kandidáta rozhodují, pět a deset minut své plné pozornosti.

Tuto dobu uvedla téměř polovina manažerů dotázaných v průzkumu mezi 2400 respondenty ve třinácti zemích světa pro personální agenturu Robert Half International.

Z toho je patrné, že právě tento první kontakt s možným budoucím zaměstnavatelem se nevyplatí podceňovat. Během pěti až deseti minut podrobného pročítání by měl personalistu zaujmout, jinak může kandidát na další kola výběrového řízení zapomenout.

Schopnost pracovat v týmu se cení nejvíce

"Podle více než třetiny manažerů v ČR zajistí v dnešní době kandidátům úspěch ve výběrovém řízení kromě technických dovedností zejména znalost oboru a schopnost pracovat v týmu. Ve většině případů jsou zapotřebí dvě až tři kola výběrového řízení, než se firma v ČR rozhodne pro vhodného kandidáta," doplňuje výsledky průzkumu Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Například pro Rakušany nebo Němce je schopnost pracovat v týmu rozhodující v polovině případů. Němci také své lidi vybírají pečlivěji. Každé třetí výběrové řízení má více než pět kol.

I proto výběrová řízení trvají v průměru nejčastěji dva až tři týdny, v necelé třetině případů dokonce čtyři až pět týdnů. Oproti tomu ve Španělsku je obvykle volná pozice obsazená do týdne.

Platí úměra - na vyšší místo se vybírá déle

Čím vyšší a odbornější pozice je, tím déle trvá výběr kandidáta. I v České republice se sice administrativní a juniorské pozice obsazují do dvou až tří týdnů, ale u specialistů a seniorských pozic výběr obvykle trvá i dva až tři měsíce.

"Setkáváme se i s případy, kdy výběrové řízení probíhá déle než 6 měsíců. Bohužel většina uchazečů o zaměstnání není ochotna čekat tak dlouho na jeho výsledek," dodal Křížek.


 

Právě se děje

Další zprávy