Stavebnictví dál propadá, doufá v PPP a bojí se Číny

Karel Toman
12. 11. 2010 11:49
Sektor, který se na HDP Česka podílí osmi procenty, čeká pokles i příští rok
"Všecko se to zastaví, a co se s těma lidma bude dít?" ptá se bagrista Roman. Podle něj i jeho kolegů se uzavření rozestavěných dálnic státu nevyplatí, protože propuštění skončí na podpoře. "Zvýší se mandatorní výdaje státu," varoval minulý týden i šéf Metrostavu Pilát. Faktem ale také je, že hodně dělníků na dálnicích je ze zahraničí. Jako tento Slovák.
"Všecko se to zastaví, a co se s těma lidma bude dít?" ptá se bagrista Roman. Podle něj i jeho kolegů se uzavření rozestavěných dálnic státu nevyplatí, protože propuštění skončí na podpoře. "Zvýší se mandatorní výdaje státu," varoval minulý týden i šéf Metrostavu Pilát. Faktem ale také je, že hodně dělníků na dálnicích je ze zahraničí. Jako tento Slovák. | Foto: Karel Toman

Praha - Propad českého stavebnictví, které se na HDP Česka podílí asi osmi procenty, nezastaví ani příští rok. Jsou o tom přesvědčeni tři ze čtyř ředitelů stavebních firem.

Sektor, který počátkem roku ztrácel meziročně přes čtvrtinu svého výkonu, čeká podle nich příští rok pokles o dalších šest procent.

Zjistil to pravidelný čtvrtletní průzkum v odvětví od společnosti CEEC Research.

Dává mu za pravdu Český statistický úřad, podle kterého pokles stavební výroby v září meziročně zrychlil na 7,3 procenta ze srpnových 2,1 procenta.

Růst nepřijde ani v roce 2012

"Ani v roce 2012 proto firmy nečekají návrat k výraznějšímu růstu, spíš v lepším případě spíše počátek stabilizace," řekl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Nervozita z tohoto vývoje v důležitém sektoru už probleskuje i ve vládě. Některé firmy ale už vidí zajímavá východiska.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) tento týden slíbil čínskému velvyslanci, že budou společně hledat zkušební projekt výstavby silnic a dálnic s účastí čínských firem. Číňané by podle něj mohli srazit náklady na stavbu podobně jako to udělaly v Polsku. Stát by tak ušetřil.

Do Bártova nápadu se ale včera na setkání se zástupci v česku působících stavebních firem opřel ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS)."Není možné, aby zahraniční firmy vyhrávaly zakázky nad těmi českými jenom proto, že mohou využívat dotace svých vlád," řekl.

V Polsku si totiž stavební firmy stěžovaly, že čínská vláda "své" firmě Covec - dodavateli úseku dálnice z Varšavy do Berlína - poskytuje cenový dumping. Prokázat se to ale zatím nepodařilo.

Podívejte se, jak se staví PPP dálnice na Slovensku

Ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Gustávu Slamečka pak mimo jiné připomněl, že Ministerstvo dopravy připravuje pět PPP projektů: úsek dálnice D1, dva úseky pražského okruhu, dálnici D3 a komunikaci R35.

Michl: do tří let je recese zpátky

PPP projekty jsou stavby, postavené konsorciem firem, které si na její zaplacení samy sehnaly peníze, a ty jim pak bude stát splácet. Toto partnerství soukromého a veřejného sektoru má ale své kritiky, podle kterých například dosavadní PPP projekty na Slovensku i v Česku byly pro stát nepřiměřeně drahé.

Česko pro tyto projekty navíc nemá legislativu, takže podle šéfa Metrostavu Pavla Piláta se i s výběrovými řízeními nezačnou stavět dřív než v roce 2013.

Na náladě stavbařům na konferenci nepřidal ani hlavní ekonom Raiffeisenbanky Aleš Mich, podle kterého je za dva tři roky na dohled nová recese.

Některé firmy ale vývoji přizpůsobují svou strategii a místo na stát se začínají spoléhat na nové trendy.

Skanska: Budeme stavět zeleně

"Rozhodli jsme se soustředit v České republice ještě výrazněji na development ekologicky šetrných administrativních budov v Praze a Ostravě," informovala tento týden společnost Skanska.

V Česku je trh se "zelenými kancelářemi" teprve v plenkách. Jak přitom ukázala studie Skanska Office Index, jsou potenciálními klienty v Česku mnohem více ceněny než v Posku a Maďarsku.

Asi nejznámější ekologicky šetrnou kancelářskou budouvou v Česku je sídlo ČSOB v pražských Radlicích, které získalo mezinárodní zlatý certifikát ohleduplnosti k životnímu prostředí LEED.

 

Právě se děje

Další zprávy