Česká ekonomika zrychlila svůj růst. HDP je vyšší o 3%

Radek Pecák Radek Pecák
12. 11. 2010 9:16
Česko v růstu dohání svého německého souseda
Lidé stále příliš neutrácejí
Lidé stále příliš neutrácejí | Foto: Michal Štůsek

Praha - Více než očekávali analytici, vzrostl ve třetím čtrvtletí hrubý domácí produkt České republiky. Statistický úřad odhadl, že po očištění o cenové, sezónní a kalendářní vlivy vzrostl ve 3. čtvrtletí meziročně o 3 procenta. Oproti druhému čtvrtletí je výsledek lepší o 1,1 %.

Ekonomiku táhnou vzhůru především podniky, které působí ve zpracovatelském průmyslu a obchodu. Odvětví služeb stagnuje a naopak výrazný pokles hrubé přidané hodnoty v reálném vyjádření postihl také vlivem nepříznivých klimatických podmínek odvětví zemědělství.

Celková zaměstnanost byla v meziročním srovnání nižší jen o 0,1 %, mezičtvrtletně pak vzrostla o 0,5 % a v podstatě dosáhla úrovně 3. čtvrtletí roku 2009.

Odhad analytiků byl o půl procenta nižší

Výsledek ekonomiky je velice dobrý. Analytici očekávali meziroční růst jen 2,5 procenta.

Michal Brožka, analytik Reiffenisenbank je pozitivním vývojem překvapen. "Ve druhém čtvrtletí jsme se pozastavovali nad tím, že i když je růst HDP slušný, nestačíme německému sousedovi. Došlo zde ovšem ke zpoždění a co česká ekonomika nestihla ve druhém čtvrtletí, vynahradila si ve čtvrtletí třetím. Mezikvartální růst o 1,1 % je vysoko nad průměrným odhadem trhu (+0,6 %)," uvedl ve svém komentáři k aktuálnímu číslu.

Podle něho by toto pozitivní překvapení mohlo dokonce vyvolat úvahy o potřebě dřívějšího utáhnutí měnové politiky. "Nicméně struktura prozatím není známá a zpomalování v evropských zemích včetně Německa signalizuje, že v dalších čtvrtletích česká ekonomika pravděpodobně výrazněji zpomalí," uvedl.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika stoupla o 2,4 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 4,1 procenta. Letos se očekává celkový růst těsně nad hranicí dvou procent.

Dnešní čísla jsou předběžná, standardní odhad tvorby a užití HDP Český statistický úřad zveřejní 9. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy