Tak ubývá nezaměstnaných: 15 lidí na jedno volné místo

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 11. 2010 9:24
Bez práce je pod dlouhé době méně než půl milionu lidí.
Úřady práce mají v evidenci 495 tisíc nezaměstnaných.Ilustrační foto.
Úřady práce mají v evidenci 495 tisíc nezaměstnaných.Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Pod hranici půl milionu klesl počet lidí, kteří v Česku nemají práci, na jedno volné místo se v průměru hlásí téměř 15 lidí.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí zůstává nezaměstnanost na 8,5 procentech, bez práce však bylo o 5 320 lidí méně, jejich celkový počet se snížil na 495 161 uchazečů.

Zároveň klesal i počet volných pracovních míst. Od září se snížil o 1 449, ve srovnání s loňským říjnem bylo volných míst dokonce o 2 152 méně. Úřady práce jich nabízely 33 651. V průměru tak na jedno volné místo připadalo 14,7 uchazeče.

V některých částech Česka je však tento počet mnohonásobně vyšší. Na Děčínsku připadá v průměru na jedno místo 55,7 uchazeče, na Teplicku 52,6 člověka.

Analytici přitom byli ve svých předpovědích optimističtější, očekávali snížení nezaměstnanosti na 8,4 procenta, podle zahraničních odborníků oslovených agenturou Reuters měla dokonce klesnout na 8,3 procenta.

Začínají propouštět státní úřady

"Ukazuje se, že utahování podmínek na trhu práce již začíná nyní: jednak již skončila jarní a letní vlna nabírání nových pracovníků v průmyslu, jednak veřejný sektor v rámci úsporných opatření začíná s propouštěním," konstatoval analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

I tak je současná situace lepší, než se v první půli roku čekalo. "Již třetí měsíc po sobě se snížil počet volných pracovních míst. Jejich počet oproti září klesl o více než 1400 a na jedno volné pracovní místo tak připadá bezmála 15 lidí. Vývoj je ale mnohem příznivější, než předpokládaly prognózy z první poloviny roku, které pro konec roku předpovídaly návrat až k desetiprocentní hranici," upozornila Klára Valentová, specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz&Dark.

Výhled do dalších měsíců a na příští rok však zatím příliš optimisticky nevypadá.

„Vývoj do konce roku bude nepříznivý a dosavadní průměrná míra registrované nezaměstnanosti od počátku roku - tedy devět procent - už se nesníží. V příštím roce očekáváme vyšší nezaměstnanost, než letos, roční průměrná hodnota registrované míry nezaměstnanosti stoupne podle našeho odhadu na 9,5 procenta," dodal Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy