Průmysl roste dokonce rychleji než čekali ekonomové

Radek Pecák Radek Pecák
8. 11. 2010 9:14
Nejvíce nových zakázek získali výrobci elektronických přístrojů a počítačů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O 12 procent lepší než v loňském září a o jedno procento než v srpnu, je tuzemská průmyslový produkce. Vyplývá to z čerstvých čísel Českého statistického úřadu.

Průmysl táhne vzhůru především výroba strojů a zařízení (meziroční  růst o 33,0 %) a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů ( růst o 14,4 %).

Průmyslové podniky díky tomu docílily i lepších tržeb. Meziročně o téměř patnáct procent, tržby z přímého vývozu dokonce překročily hranici růstu o 20 procent.

Podobným tempem jako roste průmysl, roste i hodnota nových zakázek, Podle statistiků ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 14,6 %, z toho zakázek ze zahraničí o 16,3 %. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (růst o 27,1 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek + 20,5 %) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství ( růst o 30,5 %).

Lidí v průmyslových podnicích opět ubylo

Průmyslová produkce klesla nejvíce v odvětvích výroba nápojů (pokles odvětví o 9,3 %), výroba nábytku ( pokles o 8,6 %) a výroba potravinářských výrobků (pokles o 2,0 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září 2010 opět snížil v meziročním srovnání, Přesně o 1,2 %. Naopak průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v září 2010 meziročně vzrostla o 3,2 % a činila 24 116 Kč.

Výsledky za 3. čtvrtletí pak ukazují, že průmyslová produkce vzrostla o 10,2 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 11,0 %.

Růst za září dokonce předčíl prognózy analytiků. Ti počítali s meziročním nárůstem jen o sedm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy