Dělníci se už rok léčí z otravy při výrobě iPhonů

Tomáš Fránek
4. 11. 2010 18:50
Lidé, kteří se otrávili v čínské továrně, mají pořád vážné zdravotní problémy
Foto: Reuters

Peking/Brno - Společnost Apple musí čelit další kritice za to, že se příliš nestará o to, za jakých podmínek se vyrábí telefony iPhone.

Aktivisté nevládního sdružení Sacom z Hongkongu totiž zjistili, že dělníci, kteří se v polovině roku 2009 při výrobě iPhonů otrávili jedovatým n-hexanem mají stále vážné zdravotní problémy.

"Apple se od té doby k události nijak nevyjádřil ani neprovedl nápravná opatření v rámci svého kodexu chování. K otravám došlo rovněž  v jedné z dalších továren, která vyrábí pro Apple loga - Yun Heng Metal, Electrical and Mechanical Company," uvedlo nevládní sdružení.

Stále jsou v nemocnici

Při otravě v polovině roku 2008 se v továrně United Win (China) Technology ve městě Sučou údajně otrávilo několik desítek dělníků, což přiznaly i čínské úřady.

V září 2010 si mnozí z postižených podle nevládního sdružení stále stěžovali na trvající příznaky a stále se u nich vyskytovaly některé symptomy otravy.  "Jsem teď zpátky v práci, ale stále mám příznaky otravy. Pořád mě bolí nohy, budu to mít asi až do konce života," řekl aktivistům jeden z otravou postižených dělníků.

Už půl roku jsou v nemocnici také zaměstnankyně další továrny, kde lepí, měří a leští  loga na laptopy Apple.

N-hexan se používá v průmyslu jako složka lepidel a leštidel. Při nesprávném používání bez ochranných pomůcek vyvolává atrofii svalů, ovlivňuje nervový systém a může způsobit celkovou paralýzu rukou a nohou.

Drsné podmínky trvají dál

Apple se i z dalšími velkými firmami jako je Dell dostal pod palbu kritiky i po několika sebevraždách u největšího smluvního světového výrobce mobilních telefonů na světě firmy  Foxconn.

Po vlně úmrtí firmy i její odběratelé slibovaly změnu podmínek pro dělníky, kterých má Foxconn v Číně přes 900 tisíc.

Podle studie hongkongské nevládní organizace Sacom, které oslovila dělníky ve třech čínských továrnách firmy, se ale přes sliby o zvyšování platů a změně podmínek situace nijak nelepší.

 

Právě se děje

Další zprávy