Už žádná losovačka z bedny, armáda mění penězovody

Tomáš Fránek
3. 11. 2010 10:50
Ministerstvo slíbilo změnit armádní pravidla pro zadávání veřejných zakázek
Foto: Jan Langer

Praha/Brno - Kauza pochybné armádní losovačky, o níž o víkendu exkluzivně informoval deník Aktuálně.cz, má okamžité dopady. Ministerstvo se rozhodlo změnit praxi, jak vybírat fimy, jimž stamilionové veřejné zakázky rozdává.

Z prohlášení, které redakce obdržela, vyplývá, že napříště už se o vítězi nebude rozhodovat losem.

Sporné losování provázelo zakázku v hodnotě zhruba 70 milionů korun na opravu letiště v Čáslavi. Panuje přitom podezření, že se s nabídkami firem manipulovalo.

Přeložené lístky

Losovalo ze tří dřevěných beden a losovacího osudí. Antimonopolní úřad, který průběh operace prověřuje, zjistil, že dva z použitých lístků byly přeloženy jinak než ostatní.

"Jedna strana losovacího lístku byla delší, čímž byly tyto dva lístky na dotek znatelně odlišené od ostatních," uvedl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Oba lístky, které se lišily od ostatních, byly přitom vylosovány jako vítězné nabídky, ostatní lístky pak byly vyřazeny.

Podle úřadu postup při losování jednoznačně vyvolává pochybnost o transparentnosti losování. Armáda proto musí losování zopakovat.

"Není možné zakázku zrušit, ale musíme v zadávacím řízení pokračovat - a to od bodu, který byl zrušen. Tj. nového losování," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Podle něj už ovšem losování neprovede najatá soukromá firma jako při prvním losu, ale samotní zástupci ministerstva - a to za přítomnosti všech uchazečů o zakázku.

Oprava letiště v Čáslavi navíc bude poslední, při které armáda bude vybírat firmy losem.

"Ve vztahu k nově zahajovaným soutěžím vydal Generální sekretář Ministerstva obrany Jan Vylita pokyn, aby tento úřad všechna nově zadávaná výběrová řízení vyhlašoval jako výběrová řízení otevřená, to je bez losování," potvrdil deníku Aktuálně.cz Pejšek.

Armáda řeší korupci

Armáda přitom patří mezi největší zadavatele veřejných zakázek v Česku. V minulosti na soutěžích mnohdy ulpělo podezření z korupce.

Naposledy soudy potrestaly případ z Liberecka. Šlo o kauzu, v níž bývalý velitel veterinární základny v Grabštejně na Liberecku Pavel Onodi zadával armádní zakázky bez řádných výběrových řízení.

Liberecký okresní soud ho za to potrestal dvouapůlletou podmínkou s tříletým odkladem. Navíc musí armádě vrátit 1,5 milionu korun za speciální kontejner na přepravu psů, který nechal vyrobit.

Také podezřelé losování už úřady a soudy v Česku trestaly v několika případech.

Především karlovarská losovačka se v Česku stala pojmem. Záběry ze sporného losování viděly na webovém portálu youtube.com desetitisíce lidí.

Pokuta 300 tisíc korun za porušení zákona při losování dostalo také Ústí nad Labem.

 

Právě se děje

Další zprávy