Solární elektrárny: Česku hrozí žaloby za 260 miliard

Tomáš Fránek
31. 10. 2010 14:11
Podle asociace je kvůli plánům vlády ohroženo na pět tisíc pracovních míst
Foto: Jan Langer

Brno - Česku hrozí kvůli dodatečnému zdanění solárních elektráren arbitráže do výše 260 miliard korun.

Spočítala to Česká průmyslová fotovolatická asociace, která sdružuje část vlastníků slunečních elektráren v zemi. Vláda rozhodla, že na výrobce energie ze slunce uvalí novou srážkovou daň ve výši 26 procent.

Podle zástupců firem to poškodí prakticky všechny provozovatele solárních elektráren. „Celkem bude navrhovanými kroky poškozeno 1450 firem a ohroženo bude více než pět tisíc pracovních míst, která fotovoltaika vytvořila," uvedl František Smolka, prezident České průmyslové fotovoltaické asociace.

Likvidační daň

Daň je podle Smolky likvidační a provozovatelé elektráren budou krachovat.

Vláda si od 26% daně slibuje vybrat během dvaceti let zhruba 92 miliard korun.

Soudní spory a arbitráže české daňové poplatníky budou podle asociace ale stát minimálně 260 miliard korun. Regulace fotovoltaiky tak pro daňové poplatníky skončí zápornou bilancí.

„Stát v soudních sporech a arbitrážích zaplatí minimálně o 168 miliard více, než vybere na solární dani. Jde navíc o spíše skromný odhad. Investoři se totiž budou soudit nejen o zmařenou investici, ale i o očekávaný dvacetiletý výnos," uvedl Smolka.

Stížnost k Ústavnímu soudu

Asociace už připravuje také právní kroky, u Ústavního soudu si chce stěžovat na výpočty Energetického regulačního úřadu.

"Srážku daně provede distribuční společnost, která vykupuje elektřinu z fotovoltaických elektráren. Dodatečně sníženi garantované ceny formou této tzv. daně povede k úspěšným soudním sporům a arbitrážím proti České republice," upozornil Pavel Doucha z advokátní kanceláře Šikola a partneři, která Českou fotovoltaickou průmyslovou asociaci právně zastupuje.

Premiér Petr Nečas uvedl v Hospodářských novinách, že se arbitráží nebojí.

"Máme právní analýzy. Hranici daní pro solární elektrárny jsme nastavili tak, aby byla zachována rentabilita, se kterou se počítalo při schvalování zákona," řekl premiér, podle něhož "tady vznikl obor, kde se podniká bez rizika."

"Nemůže to být Klondike," prohlásil Nečas.


 

 

Právě se děje

Další zprávy