Řemeslo má zlaté dno. Ale mladé řemeslníky nikdo nechce

Tomáš Fránek
31. 10. 2010 7:15
Nezaměstnaných absolventů škol rychle přibývá od podzimu 2008
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno -  Pro velkou část mladých lidí v Česku, kteří se vyučí nějakému řemeslu, je jejich vzdělání k ničemu.

I přesto, že se stále ozývá volání po tom, že na tuzemském trhu chybí řemeslníci, mladí lidé hledají práci jenom obtížně.

V Česku tak především v chudších regionech dorůstá generace mladých lidí, kteří nikdy nezkusili, co je to chodit do práce.

Každý pátý bez práce

Z učňů, kteří opustí školu, tak skončí bez práce každý pátý. Absolventi textilních učňovských oborů hlásili nezaměstnanost dokonce přes 27 procent, na úřadech práce byla také téměř čtvrtina mladých odborníků na dopravu a přes 22 procent vyučených stavařů.

Podle zprávy Národního ústavu odborného vzdělávání tak ze všech mladých lidí hledají nejhůře práci zedníci a mladé švadleny.

Z maturantů byl v dubnu tohoto roku bez práce každý desátý.  "Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zjištěna u oborů hornických, dřevařských a zemědělských, vysokou míru nezaměstnanosti vykazují i obory zaměřené na management," uvedli experti ústavu.

Podle statistiky ústavu nezaměstnaných mladých lidí rychle a pravidelně přibývá od podzimu 2008, přitom stále klesá počet volných míst pro absolventy.

"V dubnu 2010 evidovaly úřady práce téměř 33.= 000 nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých, meziročně se tak jejich počet zvýšil o více než 6000. Do září 2010 se počet nezaměstnaných absolventů zvýšil na 39 312, zatímco volných míst je pro ně nabízeno pouze 5456," uvedl ústav ve své zprávě.

Výuční list k ničemu

Nová statistika ministerstva práce a sociálních věcí potvrzuje, že lidé s čerstvým diplomem (ale i maturitním vysvědčením) na tom v září byli nejhůře za poslední čtyři roky.

Čísla z úřadů práce navíc nasvědčují tomu, že se počet absolventů škol bez práce v Česku na podzim dostane až přes 47 tisíc. To bude více než v roce 2005, který byl dosud v počtech mladých lidí bez práce rekordní.

Podle Českého statistického úřadu mezi lidmi, kteří měli naposledy práci před osmi lety, nebo vůbec nikdy nepracovali, výrazně převažují mladí lidé do 29 let.


 

Právě se děje

Další zprávy