Odbory jsou potřebné a užitečné, soudí většina Čechů

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 10. 2010 15:43
Jen čtvrtina lidí v Česku si myslí, že odbory nejsou k ničemu.
Odborům většina Čechů věří a považuje je za důležité. Ilustrační foto.
Odborům většina Čechů věří a považuje je za důležité. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Odbory jsou potřebné a užitečné, myslí si tři čtvrtiny Čechů. Zbylá čtvrtina obyvatel po užitečnosti odborů pochybuje. Ve svém průzkumu to zjistila agentura STEM.

"Z časové řady údajů vyplývá, že současné hodnocení role a významu odborů je poměrně vysoké. Na podobné úrovni se pohybovalo už ve druhé polovině 90. let, i když s výkyvy a s největším zaznamenaným poklesem v roce 1999," uvedla agentura.

Větší podíl příznivců odborů je mezi nezaměstnanými, důchodci, dělníky a zaměstnanci veřejného sektoru. Vztah k odborovým organizacím podle zjištění průzkumu závisí i na dosaženém vzdělání - více nakloněni jsou jim lidé bez maturity, zejména vyučení.

Naopak živnostníci a podnikatelé se k odborům staví nejchladněji. I mezi nimi sice převažuje názor, že odbory smysl mají, zaujímá jej však 57 procent dotázaných.

Podle STEM hodnocení role odborů v ČR jednoznačně souvisí s důvěrou, kterou si odbory dosud vydobyly. Mezi těmi občany, kteří chovají k odborům důvěru, jim téměř všichni připisují potřebnost a užitečnost.

Mezi občany, kteří odborům spíše nedůvěřují, je třetina těch, kteří je nepovažují za potřebné a užitečné, a mezi občany určitě nedůvěřujícími odborům jsou jich dvě třetiny.


 

Právě se děje

Další zprávy