Drsná práce ve Foxconnu pokračuje, navzdory sebevraždám

Tomáš Fránek
22. 10. 2010 16:55
Aktivisté zjistili, že podmínky v továrnách Foxconnu, kde se vyrábí třeba výrobky Apple, se k lepšímu nemění
Foto: Reuters

Peking - Největší smluvní světový výrobce mobilních telefonů na světě Foxconn a ani jeho zákazníci, kterými jsou firmy jako Apple, Dell či HP, zatím neudělaly žádné změny ke zlepšení pracovních podmínek pro desetitisíce dělníků.

Letos ve firmě spáchalo sebevraždu dvanáct dělníků, dalších pět se o ni pokusilo. Po vlně úmrtí firmy i její odběratelé slibovaly změnu podmínek pro dělníky, kterých má Foxconn v Číně přes 900 tisíc.

Podle studie hongkongské nevládní organizace Sacom, které oslovila dělníky ve třech čínských továrnách firmy, se ale přes sliby o zvyšování platů a změně podmínek situace nijak nelepší.

Lidé jako stroje

Foxconn je největším smluvním výrobcem mobilních telefonů na světě, kromě telefonů ale vyrábí i další elektroniku pro nejznámější světové značky, jako je Nokia, Motorola, Sony, Apple, Dell a Hewlett-Packard. Společnost působí i v České republice.

"Pracovníci jako stroje: vojenský management ve Foxconnu," napsali zástupci organizace ve svojí zprávě.

V továrnách se podle nich pěstuje kultura absolutní poslušnosti, zaměstnanci jsou trestáni i za příliš dlouhé návštěvy toalet. Ochranka pravidelně verbálně i fyzicky napadá zaměstnance a striktní pravidla platí i pro ubytovny.

Po sérii sebevražd Foxconn stanovil maximální množství přesčasů na 80 hodin měsíčně, lidé ale musí podle aktivistů pracovat déle, jenom se přesčasy nezaznamenávají. Firma také měla oznámit zvýšení platů, dělníci ale ještě v polovině října žádné informace o tom, že budou pracovat za víc peněz nedostali.

Aktivisté z nevlídního sdružení navíc zjistili, že přes třicet zaměstnanců firmy tvoří učňové a studenti.

Mohou za to i odběratelé

Z výpovědí zaměstnanců vyplývá, že učňové pracují jako běžní pracovníci na páse a musí dělat přesčasy. Navíc studenti nejsou v továrnách dobrovolně, ale byli sem umístěni svými školami podle dohody Foxconnu s provinciální vládou a v případě odmítnutí jim hrozí vyloučení ze školy.

Firma navíc přesunuje svoji výrobu , do vnitrozemí, protože je zde levnější pracovní síla i půda. Dnes tak Foxconn oznámil, že do nové továrny ve městě Čcheng-tu na západě Číny dvě miliardy dolarů (asi 35,3 miliardy korun).

To ale poškozuje stávající zaměstnance firmy. "Pro mnoho lidí to ale znamená, že se budou muset přestěhovat a pracovat za nižší mzdy nebo si hledat jinou práci," uvedlo nevládní sdružení.

Podle aktivistů za situaci v čínských továrnách a jejich stěhování do stále levnějších lokalit mohou velké firmy, pro které Foxconn dělá.

"Je to výsledek neustálého tlaku na nižší cenu od značkových firem na jejich dodavatele," říká Chantal Peyer z švýcarské organizace Bread for all. "Značky jako Apple mají velmi vysokou marži - víc než 40 %. Ale požadují po dodavatelích, kteří mají marži kolem 4 %, snížit výrobní náklady. Výsledkem je, že pracovníci ve výrobě nedostanou slušnou mzdu," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy