Krize zvýšila počet podnikatelů v Česku i mezi cizinci

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 10. 2010 14:58
CIzinců sice žije v Česku stále méně, ale podnikatelů mezi nimi přibývá.
První, koho továrny po příchodu krize propustily, byli agenturní pracovníci. Ilustrační foto.
První, koho továrny po příchodu krize propustily, byli agenturní pracovníci. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ke stu tisícům se přiblížil počet cizinců, kteří v Česku pode Ministerstva průmyslu a obchodu podnikají. Na konci třetího čtvrtletí jich bylo 90 427, tedy o 4 657 více než před rokem.

Podnikatelů s jiným než českým občanstvím přitom přibývá navzdory tomu, že počet cizinců žijících v Česku se snižuje. Za rok do konce letošního září jich ubylo 11 683.

Částečně je to dáno tím, že s příchodem krize omezily výrobní podniky počet míst pro takzvané agenturní zaměstnance, tedy v drtivé většině cizince. Část těch, kdo v důsledku krize přišli o práci se vrátila domů, část se snaží najít si jinou obživu.

Podle údajů ministerstva nejčastěji v Česku podnikají Vietnamci, podnikatelů je mezi nimi 34 145. Jejich počet se však od loňska o přibližně 1500 snížil. Oproti tomu však přibylo podnikatelů původem z Ukrajiny, kterých působí na území republiky 28 729, tedy o třetinu víc než před rokem.

Mezi všemi českými podnikateli tvoří cizinci asi desetinu. Krize ale zvýšila počet podnikatelů obecně, Podle údajů Správy sociálního zabezpečení je jich asi 991 tisíc, letos se o 45 tisíc zvýšil.

 

Právě se děje

Další zprávy