Jeden člověk u počítače "prohraje" v práci 5350 korun

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 10. 2010 15:30
Z každého pracovního dne lidé 80 minut stráví na počítači jinou než pracovní činností.
Až 80 minut denně člověk pracující s počítačem stráví nepracovní činností.
Až 80 minut denně člověk pracující s počítačem stráví nepracovní činností. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Téměř hodinu a půl z osmihodinové pracovní doby stráví lidé pracující na počítači jinak, než by si jejich zaměstnavatel pravděpodobně přál. Při zohlednění průměrných platů to znamená, že firma za každého takového zaměstnance "vyhodí z okna" přes pět tisíc korun měsíčně.

K tomuto údaji dospěla společnost SodatSW v průzkumu u dvou tisícovek českých firem. Tyto náklady pak samozřejmě rostou úměrně velikosti společnosti a počtem pracovních počítačů.

"Podnik zaměstnance přirozeně platí i za dobu nestrávenou výkonem povolání. Při průměrném platu 23 500 korun hrubého, který pro firmu znamená náklady na pracovníka 31 490 korun, podnik zaměstnanci měsíčně vyplatí 5 353 korun za neodpracovaný čas," uvedl Martin Hanzal, výkonný ředitel SodatSW.

Zaměstnanec může surfovat, ale s mírou

V průzkumu byly firmy roztříděny do tří kategorií podle obratu. Ty největší, s obratem nad miliardu korun za rok, vlastní v 65 procentech víc než sto počítačů. Tyto společnosti pak za dobu, kdy jejich zaměstnanci na firemním vybavení vyřizují soukromé záležitosti či jen brouzdají po internetu, zaplatí přes půl milionu korun měsíčně.

Víc než sto počítačů ale vlastní i téměř třetina firem střední velikosti, tedy s obratem od čtvrt do miliardy ročně.

Odborníci sice obvykle tvrdí, že chvilkové rozptýlení pracovnímu nasazení nijak neškodí, spíš naopak. Zaměstnanci však musí znát míru a s odreagováním to nepřehánět.

To, že rozumnou míru "zneužívání" pracovního počítače lidé dobře znají, potvrzuje i to, že často k jeho omezení stačí oznámení, že zaměstnavatel začal kontrolní software využívat.

Ať si hrají, když odvedou práci včas

I když firmy vyrábějící monitorovací software opakovaně upozorňují na čas, který zaměstnanci stráví u počítače jinak než prací, řada zaměstnavatelů si s tímto jevem hlavu neláme. Především proto, že je nezajímají "odsezené hodiny" ale reálně odvedená práce.

"V naší firmě na stoprocentním trávení pracovní doby pouze pracovními úkoly nebazírujeme, lidé zde mají flexibilní pracovní dobu, někdy pracují do večera a občas se stane, že po nich chceme práci o víkendu, proto je nehlídáme, zda zabrousí přes den na internet, nebo si vyřídí soukromou záležitost. Práce je úkolová, když odevzdají, co mají, nikdo je tady hlídat nebude. Ve firmě máme stanovené časové rozmezí, kdy by všichni měli ve firmě být, poté si práci organizují sami, podle potřeb," uvedl majitel společnosti ecommerce.cz Radek Sedlář.

 

Právě se děje

Další zprávy