Lego stahuje výrobu do Čech. Postaví tu nové továrny

Tomáš Fránek
19. 10. 2010 10:35
Lego postaví v Kladně čtyři nové výrobní haly a vytvoří přes 1000 pracovních míst
New York, Brooklyn
New York, Brooklyn | Foto: Jan Vormann

kladno - Česko se dočká jedné z největších investic od chvíle, kdy vypukla krize.

Dánská společnost Lego totiž v Kladně, kde už vyrábí své stavebnice několik let, postaví čtyři další nové výrobní haly a zaměstná přes 1000 nových pracovníků.

Firma to oznámila v dokumentech potřebných pro posouzení vlivu nové výroby na životní prostředí. "Společnost Lego hodlá rozšířit výrobu ve svém komplexu v Kladně a proto je navrhována výstavba další části. Hlavními částmi jsou čtyři výrobní haly," uvedla firma v oznámení. Do nových prostor se má stěhovat výroba z jiných částí Evropy, firma ale v oznámení zatím neuvedla, ze kterých.

Kromě dělníků i vývojáře

Stavět se má začít příští rok, dokončení celého areálu firma plánuje na rok 2013.

Lego chce v Kladně zaměstnat kromě pracovníků v samotné výrobě také vývojáře.

"Nejvýznamnějším vlivem záměru je vytvoření 1090 nových pracovních míst, 600 pracovních míst bude ve výrobě a 490 pracovních míst se předpokládá v administrativě včetně vývojových pracovníků," napsala firma v oznámení.

Kvůli výstavbě nových hal firma zabere přes devět hektarů zemědělské půdy, podle zástupců společnosti, kteří pro Lego oznámení zpracovali, ale nijak neovlivní životní prostředí v celé lokalitě.

"Záměr Lego Kladno nepřinese významnější negativní dopady na okolní obyvatele a životní prostředí. Z hlediska vlivů na životní prostředí lze záměr považovat za přijatelný, z hlediska sociálních dopadů za pozitivní," je napsáno v oznámení.

V Kladně firma vyrábí už několik let. Továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronicsu zpět. Letos v létě firma v Kladně otevřela nový sklad za 13 milionů eur.

Hračky se prodávají

Společnosti Lego stoupl za pololetí čistý zisk o téměř 64 procent na 1,12 miliardy dánských korun (asi 3,7 miliardy korun). Firmě pomohla k růstu vysoká poptávka po jejích umělohmotných stavebnicích.

Lego uvedlo, že celosvětový trh s tradičními hračkami za šest měsíců letošního roku vzrostl podle jejích odhadů o zhruba dvě procenta. Podíl firmy Lego na globálním trhu pak měl činit pět procent.

Společnost je optimistická i ve výhledu na zbývající část roku a očekává další růst prodeje. Druhé pololetí zahrnuje i hlavní předvánoční nákupní sezonu. "Je zatím příliš brzy na zveřejnění pravděpodobného výsledku hospodaření za celý rok, ale na základě dosavadních letošních výsledků máme důvody k velmi pozitivním očekáváním," citovala agentura AP generálního ředitele Joergena Vida Knudstorpa.

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově ji však proslavily až její populární stavebnice z umělohmotných kostiček. Část jejích příjmů tvoří také licenční poplatky z počítačových her.

 

Právě se děje

Další zprávy