Práva na náplasti Spofaplast koupila americká 3M

Radek Pecák Radek Pecák
13. 10. 2010 11:48
Značka Spofaplast zůstane zachována, přestože 3M má vlastní výrobky Nexcare
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - S tímhle výrobkem se pravděpodobně setkal každý z nás. Pokud se odřel či řízl, přelepila mu maminka ránu náplastí Spofa. Ochranné známky na náplasti a další zdravotnický materiál Spofaplast už však patří společnosti 3M. Transakce se podle tiskové zprávy týká značek a intelektuálního vlastnictví. Výrobní závod v Ústí nad Labem zůstává nadále ve vlastnictví akciové společnosti Chemopharma.

"Akvizice umožní spojit naše zkušenosti ve výrobě lepidel,  náplastí a dalších zdravotnických prostředků s řadou produktů Spofaplast  a jejich silnou pozicí na českém trhu," uvedl David Vrba, generální ředitel 3M Česko.

Společnost 3M vyrábí náplasti a další zdravotnický materiál především pod značkou Nexcare. Na českém trhu však hodlá zachovat značku Spofaplast, která má padesátiletou tradici a je stále žádaná.

Uvažují o koupi továrny

3M chce svoji působnost v ČR rozšiřovat. „Pokud se nalezne další vhodná příležitost, rádi bychom v České republice koupili výrobní závod a přesunuli sem i část výzkumných aktivit," dodává ředitel Vrba.

Akvizice známých značek a firem je globální strategií společnosti 3M. Mezi poslední světové akvizice 3M patří společnost Cogent zabývající se bezpečnostními řešeními v hodnotě necelé miliardy dolarů, společnost Attenti zabývající se vývojem a výrobou technologií pro sledování osob nebo firma Arizant vyrábějící zateplovací systémy pro řízení teploty pacientů.

Celosvětový prodej: společnosti 3M dosahuje více než 23 milliard USD. 3M má zastoupení ve více než 65 zemích světa, zaměstnává více než 75 000 zaměsntanců. V ČR má 3M 100 zaměstnanců a její prodeje dosáhly 1,1 miliardy Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy