Čeští manažeři umí jen půlku z toho, co by měli znát

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 10. 2010 11:29
Ani po roce testování se manažeři ve svých znalostech nezlepšili.
Čeští manažeři v testech znalostí nedopadli nejlépe. Ilustrační foto.
Čeští manažeři v testech znalostí nedopadli nejlépe. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Firma je tak dobrá, jak dobré je její vedení. Pokud tahle úměra opravdu platí, pak situace v českých firmách není příliš růžová. Vyplývá to z testování vzdělávacího vortálu Directors.

Ten v každém čtvrtletí testoval čtyři tisíce manažerů ve čtyřech základních dovednostech. Znalosti jen málokdy překročily padesát procent.

"Testovaní čeští manažeři a manažerky tak sice něco o managementu vědí a jejich manažerská rozhodnutí nejsou vždy vedena pouze intuicí nebo zkušenostmi, ale jejich znalosti v oblasti managementu nedosahují dlouhodobě ani polovinu doporučených vědomostí," říká Jan Bartůšek, zodpovědný za technickou podporu.

Známka se mírně zlepšila

Průměrná známka Directors Index zahrnuje výsledky všech testovaných manažerů a jeho hodnota se za rok, kdy testování probíhají, zlepšila jen mírně. Zatímco ve třetím čtvrtletí loňského roku byl index 41,75%, za čtvrtý kvartál letošního roku stoupl na 46, 97%.

Elektronický testovací systém Directors zkouší manažery ze znalostí ve čtyřech klíčových oblastech. Nejlepších výsledků, i když jen mírně nad padesáti procenty, dosahovali čeští šéfové v oblasti řízení lidí.

Nejméně umí plánovat budoucnost 

"Testovaní manažeři mají dlouhodobě nejvíce vědomostí o tom, kde tyto pracovníky vzít, jak je optimálně odměňovat, rozvíjet a motivovat," dodal Bartůšek.

Už horší byl výsledek dosažený u znalostí u plánování budoucnosti a organizování společnosti. Nejhůř však dopadli manažeři v oblasti kontrolování.

"Smyslem funkce kontrolování je přesvědčit se, že plány firmy se vyvíjí žádoucím směrem a veškeré cíle tak budou dosaženy. Účelem není pouhá informovanost o stavu sledované reality, ale i případné přijetí nápravných opatření," vysvětlil Bartůšek.

 

Právě se děje

Další zprávy