Dav nezaměstnaných má stále ještě půl milionu lidí

Radek Pecák Radek Pecák
8. 10. 2010 9:19
Počet volných míst je stále velice nízký a další snižování míry nezaměstanosti se proto nečeká
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O další desetinku procentního bodu klesla v porovnání se srpnem zářijová míra nezaměstnanosti v České republice. Je nyní na úrovni 8,5 procenta. Pracovní úřady tak ke konci devátého měsíce registrovaly stále ještě přes půl milionu uchazečů o zaměstnání (500 481), což je o 1013 méně než v srpnu.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesl počet nezaměstnaných o 331. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Získat novou práci je pro propuštěné stále velmi obtížné.  Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru 14,3 uchazeče. Registrovaných volných míst v celé ČR je v současné době jen 35 000. 

Nově se zaevidovalo na úřady v průběhu září 75 078 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem je to o 24 337 lidí více, ale proti stejnému období loni naopak o 5747 osob méně. Naproti tomu z evidence úřadů v září odešlo 76 091 uchazečů o práci.

21 úřadů práce ještě hlásí růst nezaměstnanosti

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 54 úřadů práce, naproti tomu 21 úřadů hlásilo nárůst.

Podle analytiků je sice situace na trhu práce lepší než na počátku roku, ale vyhlídky růžové nejsou. Počet volných pracovních míst je stále velmi nízký na to, aby stlačil míru nezaměstnanosti ještě níž.

"Úbytek sezónní práce, ochlazení ekonomiky a plánované úspory na státních úřadech mohou přivést míru registrované nezaměstnanosti ke konci letošního roku opět nad hranici 9 %.  V příštím roce proto počítáme opět s relativně vysokou mírou nezaměstnanosti okolo 9,5 %. Letos předpokládáme míru nezaměstnanosti v průměru okolo 9 %. Pro rok 2011 jsme původně počítali s mírou nezaměstnanosti 9,2 %, ale po zohlednění plánovaných fiskálních škrtů jsme zvedli očekávanou míru registrované nezaměstnanosti o tři desetinky nahoru," uvádí  Helena Horská z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy