Karta se obrací, třetina firem chce napřesrok nabírat

Veronika Skálová Veronika Skálová, Karel Toman
7. 10. 2010 14:30
Je to jasný důkaz, že se podniky chystají na oživení, říká průzkum společnosti Regus
Účetní pravidla Evropské unie navíc dovolují, aby se dluhy vzniklé v PPP nezapočítávaly do dluhu státu. "Je možné, že toto pravidlo vzniklo v čase, kdy členy EU byly země s jinou kulturou, jako je ta naše," myslí si Juraj Mesík. "Vláda se ale zavazuje tyto obrovské půjčky splácet, a to už za pár let. Nemůže se tedy tvářit, že to není její dluh," vysvětluje odborník, proč šedé účetnictví PPP nezakryje zářez, které stavby na státním futru udělají. V PPP podle něj leží riziko dalšího zadlužování státu.
Účetní pravidla Evropské unie navíc dovolují, aby se dluhy vzniklé v PPP nezapočítávaly do dluhu státu. "Je možné, že toto pravidlo vzniklo v čase, kdy členy EU byly země s jinou kulturou, jako je ta naše," myslí si Juraj Mesík. "Vláda se ale zavazuje tyto obrovské půjčky splácet, a to už za pár let. Nemůže se tedy tvářit, že to není její dluh," vysvětluje odborník, proč šedé účetnictví PPP nezakryje zářez, které stavby na státním futru udělají. V PPP podle něj leží riziko dalšího zadlužování státu. | Foto: Karel Toman

Praha - Každá třetí firma v Česku se příští rok chystá nabírat lidi. Vyplývá to z výsledků celosvětového průzkumu renomované společnosti Regus nazvaného Business Tracker.

Pravidelného výzkumu se zúčastnili vedoucí pracovníci 10 tisíc podniků ze 78 zemí na celém světě včetně tuzemských. Přijímat nové zaměstnance plánuje celkem 36 % z nich. V Česku je to rovná třetina neboli 33 %.

Výsledky přicházejí nedlouho po podobném výhledu, který čtvrtletně zveřejňuje pracovní agentura Manpower. Podle ní chce v posledním kvartále letošního roku přijímat jen 6 % firem.

V srpnu míst přibylo, nezaměstnaných ale taky

Výzkumem potvrzené plány náboru lidí během příštího roku tak podle Regusu přináší důkaz, že špatné časy se snad blíží ke konci a "že se v roce 2011 může celosvětová situace v oblasti nezaměstnanosti uklidnit."

Zatím je však situace spíš smíšená.

"V České republice v červenci a srpnu přibylo volných pracovních míst, ačkoliv počet uchazečů o zaměstnání v srpnu meziročně stoupl o 7 743 a nezaměstnanost se nyní pohybuje na úrovni 8,6 %," upozornil Garry Gürtler, viceprezident společnosti Regus pro střední a východní Evropu.

Výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce z počátku září s výhledem na poslední kvartál roku přitom příliš pozitivně nevyzněly.

Zatímco v předcházejících čtvrtletích podniky plánovaly alespoň mírný nárůst počtu zaměstnanců, nyní 84 procent firem uvedlo, že jim zaměstnanci přibývat nebudou.

Do konce roku se bude víc propouštět, než nabírat

Osm procent oslovených podniků bude dokonce propouštět. Přijímat nové pracovní síly se chystá jen šest procent podniků. A to jsou většinou ty, které sídlí v hlavním městě.

"Je to dáno především značně negativním odhadem v sektoru ubytování a stravování a dále v zemědělství, stavebnictví a segmentu maloobchodu a velkoobchodu," uvedla generální ředitelka Manpower Česká republika Jaroslava Rezlerová.

Čistý index trhu práce vyjadřuje ochotu firem v příštím období nabírat nové zaměstnance, nebo odhodlání je propouštět. Čím vyšší číslo, tím optimističtěji firmy vidí příští čtvrtletí. Index trhu práce Manpower se vypočítává tak, že se od procenta zaměstnavatelů, kteří předpokládají nárůst pracovních sil, odečte procento zaměstnavatelů, kteří předpokládají pokles počtu pracovních sil.

Výzkum Regusu teď však naznačil, že pokud ve světě nedojde k neočekávanému ekonomickému otřesu, mohlo by příští rok pracovních míst skutečně přibývat.

"Záměr zvyšovat počty zaměstnanců však jasně ukazuje, že podniky chtějí být připravené k využití příležitostí, které jim mohou oživující se trhy nabídnout," dodal viceprezident bruselské firmy, u které si nechaly s optimalizací svého chodu radit firmy jako Google, GlaxoSmithKlein nebo Nokia.

Důvody k opatrnému optimismu podle něj dává i to, že 41 % společností podle výzkumu hledá úspory v provozu firmy a ne v propouštění lidí. Zároveň to podle něj svědčí o tom, že v budoucnu poroste význam flexibilní práce.

 

Právě se děje

Další zprávy