Diplom či maturita k ničemu. Mladí zažili černé září

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
8. 10. 2010 9:15
Nezaměstnanost v Česku klesla na 8,5%, mladých lidí po škole se to ale příliš netýká.
Ze střední nebo vysoké školy rovnou na úřad práce. Absolventů, kteří to zažijí, přibývá. Ilustrační foto.
Ze střední nebo vysoké školy rovnou na úřad práce. Absolventů, kteří to zažijí, přibývá. Ilustrační foto. | Foto: Web Univerzity HK

Brno - Na úřady práce v celé zemi zamířily stovky absolventů škol, nabídky na zaměstnání se ale dočkají jenom v ojedinělých případech.

Nová statistika ministerstva práce a sociálních věcí ukazuje, že lidé s čerstvým diplomem (ale i maturitním vysvědčením) na tom v září byli nejhůře za poslední čtyři roky.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz  se tak potvrzuje trend z minulých let, kdy po letních prázdninách roste počet mladých lidí, kteří ukončili střední a vysoké školy. Letošní rok je ale výjimečný v tom, že pro mladé lidi není v nabídkách úřadů práce téměř žádná nabídka zaměstnání, jenom o trochu lepší je situace v pracovních agenturách.

Čísla z úřadů práce navíc nasvědčují tomu, že se počet absolventů škol bez práce v Česku na podzim dostane až přes 47 tisíc. To bude více než v roce 2005, který byl dosud v počtech mladých lidí bez práce rekordní.

Například na Plzni v srpnu úřad práce zaregistroval 144 mladých lidí, kteří ukončili studia, v září to už bylo 230 absolventů. Podobné situace byla také v Ostravě nebo na Zlínsku. Na Havlíčkobrodsku úřad práce v posledním zářijovém týdnu registroval na tři sta nezaměstnaných mladých lidí.

"Už v prvním zářijovém týdnu se u nás hlásilo padesát absolventů, což je hodně," uvedla mluvčí úřadu práce v Chebu Marie Sýsová.

A výjimkou není ani Praha. "Absolventi přibývali v průběhu celého léta, ale největší vlna přišla až v září," uvedla Věra Prokopová z pražského úřadu práce.

Problém je hlavně v tom, že pro lidi bez praxe nejsou skoro žádná místa. Například v Plzni pro čerstvě vystudované žádná místa nejsou, o moc lepší situace není ani jinde. "Brala bych jakokouliv práci, ale skoro žádné není, všude chtějí praxi," řekla absolventka Milena Horská z Uherského Hradiště.

Lepší situace není ani u personálních agentur. "Obecně platí, že firem, které by o absolventy měly zájem, není mnoho," uvedl marketingový manažer Jiří Halbrštát ze společnosti Manpower, podle kterého se části absolventů vyplatilo to, že si práci začali hledat už v létě, kdy se volná místa na trhu objevily.

Podle některých odborníků ale by už přece jenom mohlo dojít v souvislosti s oživením ekonomiky ke zlepšení situace pro mladé lidi.

"Situace na trhu práce sice ani nadále není pro absolventy nijak růžová, ale ve srovnání s loňským rokem se přece jen zlepšuje," uvedl Jiří Kocourek, specialista trhu práce, LMC, společnost provozující portály Práce.cz a Jobs.cz. Problémem je dlouhodobá nezaměstnanost mladých lidí.

Podle Českého statistického úřadu mezi lidmi, kteří měli naposledy práci před osmi lety, nebo vůbec nikdy nepracovali, výrazně převažují mladí lidé do 29 let.

V Česku tak především v chudších regionech dorůstá generace mladých lidí, kteří nikdy nezkusili, co je to chodit do práce.

Celková nezaměstnanost v září v Česku znovu klesla, a to na 8,5 procenta. Proti předchozímu měsíci tak byla nižší o jednu desetinu procentního bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy