Němci otevírají bránu k české prosperitě. Víc utrácejí

Tomáš Fránek
5. 10. 2010 21:02
Experti čekají, že německá ekonomika bude rychle růst i v příštím roce. Lidé začali víc utrácet
Německá kancléřka Angela Merkelová na jednom z berlínských spotřebních veletrhů. Čím více Němci nakupují, tím lépe se mají i dodavatelé z Česka
Německá kancléřka Angela Merkelová na jednom z berlínských spotřebních veletrhů. Čím více Němci nakupují, tím lépe se mají i dodavatelé z Česka | Foto: Reuters

Berlín/Brno - Žádná zpráva nemůže tuzemské firmy a jejich majitele potěšit víc než to, že se daří ekonomice v sousedním Německu.

A pokud se naplní předpovědi expertů dvou uznávaných hospodářských institucí, čekají Německo dobré časy.

Tamní Institut hospodářství a Institut pro makroekonomiku a ekonomický výzkum vylepšily své odhady, jak se klíčová ekonomika Evropy bude vymaňovat z krize. Obě zmíněné instituce až dosud dokázaly vždy poměrně velmi přesně popsat vývoj v době bezprecedentní celosvětové recese. "Ekonomové předpovídají dlouhodobý boom Německa," nadepsal týdeník Der Spiegel na svých internetových stránkách článek o vylepšených odhadech obou institucí.

Česká ekonomika je na vývoji západního souseda osudově závislá: český export i import je zhruba ze třetiny navázaný právě na Německo.

Data za posledních deset let ukazují, že zdejší ekonomika kopíruje německý vývoj. Pouze v letech 2003 a 2005 nenásledovalo Česko německý sestup.

Firmy věří, lidé utrácejí

A spojení s Německem dokládají i výsledky hospodaření firem v Česku. Třeba firmě Klein & Blažek, která vyrábí na Šumperku zejména součástky pro automobilový průmysl, loni vzrostly tržby. "Významnou roli sehrálo především šrotovné v Německu," uvedlo vedení společnosti.

Po krizi roste i produkce českých hutnických firem, tržby společností nyní narostly o desetinu. "Pozitivním impulzem byl zejména růst v Německu," je napsáno ve zprávě o novém vývoji v českém hutnictví.

Letos by tak mohlo podle expertů německé hospodářství růst až o 3,4 procenta, žádné výrazné zpomalení nečekají experti ani příští rok. "Je velmi pravděpodobné že růst překročí dvě procenta a překoná růst z let 2007 a 2008. Neexistuje žádný důvod k obavám," uvedl šéf Institutu německého hospodářství Michael Hüther.

Růstu německé ekonomiky nahrává několik faktorů.

Podnikatelská nálada v Německu se v září překvapivě zlepšila. Institut Ifo oznámil, že jeho index podnikatelského klimatu, který je založen na průzkumu u zhruba 7000 firem, mírně stoupl na 106,8 bodu ze srpnových 106,7 bodu.

Překročíme průměr z minulosti

Dostal se tak na nejvyšší úroveň od června 2007. "Údaje Ifo popírají jakékoliv obavy z nového poklesu německé ekonomiky," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING Financial Markets.

Experti navíc předpokládají, že sice kvůli situaci na světových trzích dojde k poklesu vývozu, růst bude ale domácí spotřeba. Tomu nahrává stále klesající nezaměstnanost, lidé v zemi začali znovu víc utrácet. Míra nezaměstnanosti v Německu tak klesla v září na 7,5 procenta ze srpnových 7,6 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od počátku 90. let.

"Obchodníci se letos mohou těšit na zvýšení poptávky o 2,25 procent, v příštím roce mírně zpomalí na 1,25 procenta, stále ale bude vysoce nad průměrem v posledních několika letech," uvedl Hüther.

Politici zatím tak optimističtí nejsou. "Vzestup (ekonomiky) by měl ve zbytku roku pravděpodobně pokračovat, i když výrazně pomalejším tempem," uvedlo německá ministerstvo financí. "Německá ekonomika zahájila třetí čtvrtletí opatrně," dodal úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy